«Μαύρη» νύχτα για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που, απογοητευμένος, επιστρέφει σπίτι του μετά τα αποτελέσματα | REUTERS
Επικαιρότητα

Κόρμπιν: Παραιτούμαι, αλλά… όχι ακόμα

«Απογοητευτική νύχτα» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο ηγέτης των Εργατικών, που οδήγησε το κόμμα του στη χειρότερη συντριβή του εδώ και 84 χρόνια
Protagon Team

Θα παραιτηθεί, αλλά… όχι ακόμα, δήλωσε ο μεγάλος χαμένος των βρετανικών εκλογών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παρότι, ο ηγέτης των Εργατικών οδήγησε το κόμμα του στη μεγαλύτερη ήττα από το 1935, όπως γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ, θα παραμείνει στη θέση του, «όσο χρειαστεί» για να «στοχασθούν» οι Εργατικοί το αποτέλεσμα των εκλογών και το μέλλον τους.

Ξεκαθάρισε όμως, πως δεν πρόκειται να κατέβει ξανά σε εκλογές ως αρχηγός τους.

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύχτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του».

Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος θα γίνει στις αρχές του χρόνου.

Στον Κόρμπιν καταλογίζεται η ατολμία του να υψώσει το ανάστημα των Εργατικών απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον, στο θέμα του Brexit, αφού δεν πήρε την πρωτοβουλία να κυνηγήσει με επιμονή και πάθος ένα νέο δημοψήφισμα, κάτι που ζητούσε επίμονα μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού.

Προσθέτοντας και την περιορισμένη προσωπική του γοητεία, επήλθε η κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος, ακόμα και σε παραδοσιακά προπύργιά του. Είναι εμφανές πως οι ψηφοφόροι των Εργατικών τον τιμώρησαν με την ψήφο τους.

Οταν ερωτήθηκε εάν αισθάνεται ένοχος για την κλίμακα της ήττας του, είπε πως έκανε ό,τι μπορούσε «για να κερδίσει τις εκλογές και να γεφυρώσει το εκλογικό σώμα απέναντι στο Brexit».

Ο Κόρμπιν, ένας δηλωμένος σοσιαλιστής που ανέλαβε τον έλεγχο του κόμματος έπειτα από μια ηχηρή εκλογική ήττα το 2015, μετακίνησε τους Εργατικούς μακριά από τον κεντρώο χώρο ο οποίος είχε στηρίξει τρεις κυβερνήσεις πλειοψηφίας των Εργατικών με επικεφαλής τον Τόνι Μπλερ.

Στα τέσσερα χρόνια που ήταν επικεφαλής, ο 70χρονος Κόρμπιν οικοδόμησε μια πιστή βάση υποστηρικτών, παραμερίζοντας τα κεντρώα μέλη και δημιουργώντας ένα ιδεολογικό σχίσμα για το οποίο οι επικριτές του λένε πως αποξένωσε πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Ενθερμος ακτιβιστής υπέρ των Παλαιστινίων, κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν απάντησε σε κατηγορίες για αντισημιτισμό μεταξύ των υποστηρικτών του.

«Ο Κόρμπιν ήταν μια καταστροφή που περίμενε στο κατώφλι… όλοι γνώριζαν πως δεν μπορούσε να ηγηθεί της εργατικής τάξης ούτε για να την βγάλει από μια χαρτοσακούλα», λέει χαρακτηριστικά ο Αλαν Τζόνσον, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό τον Μπλερ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως προπύργια των Εργατικών σε πρώην βιομηχανικές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Αγγλίας -περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit- στράφηκαν στους Συντηρητικούς του Τζόνσον.

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θέλει η Νίκολα Στέρτζον

Πρέπει να επιτραπεί στη Σκωτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στη Βρετανία μετά τη συντριπτική νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές, τόνισε η αρχηγός του Νίκολα Στάρτζον.

«Ο λαός της Σκωτίας μίλησε. Είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον», είπε η Στάρτζον αφού το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τη λεπτομερή επιχειρηματολογία «για μεταβίβαση εξουσίας ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να υπάρξουν νομικές αντιρρήσεις», τόνισε η ίδια.

Η Νίκολα Στάρτζον στα μπλε πανηγυρίζει για τις έδρες που κέρδισε

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκωτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», είπε η Στάρτζον.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκωτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της», συνέχισε.

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει τη Σκωτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκωτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον».

Ντόναλντ Τραμπ: «Πανηγύρια για τον Μπόρις»

Πανηγύρια όμως, είχαμε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού από τον αμερικανό πρόεδρο, που έστειλε τα συγχαρητήριά του στον Τζόνσον μέσω Twitter, γράφοντας ότι, «πλέον Βρετανία και ΗΠΑ είναι ελεύθερες να κάνουν μία τεράστια νέα εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επικερδής από οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ΕΕ».