Ενας τρομακτικά μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται μία ανάσα πριν από το λουκέτο. Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, δηλαδή το 40,3% του συνολικού αριθμού, θεωρούν πιθανό ότι θα κλείσουν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Μιλάμε για περίπου 18.700 επιχειρήσεις που σκέφτονται να διακόψουν τη λειτουργία τους το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε 34.000 θέσεις εργασίας που θα αφανιστούν μαζί με τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, για το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένονται 2.000 επιπλέον απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα.
Οι συντάκτες της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνουν ότι τα «λουκέτα» θα συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις της Αττικής και στον κλάδο της μεταποίησης και καταλήγουν ότι το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους.
Πάνω από 4 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτεθειμένες σε πιστωτικούς κινδύνους και παρουσιάζουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, επτά στις δέκα επιχειρήσεις μιλούν για επιδείνωση της ρευστότητας και έλλειψη κεφαλαίων από την αγορά, ενώ προκύπτει μία αύξηση των οφειλετών της τάξης του 10% όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς τους προμηθευτές τους.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, οι προοπτικές για το α’ εξάμηνο του 2017 ως προς τον λόγο προσλήψεων-απολύσεων δείχνουν ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις (8,1% των επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις!
Γενικά οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση ενώ μόλις το 11% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση. Πάντως, τον μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας παρουσιάζουν οι σχετικά νεότερες σε ηλικία επιχειρήσεις καθώς και οι σχετικά μεγαλύτερες σε μέγεθος ως προς την απασχόληση.
«Πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα ανεξαρτήτως ποιος διοικεί ενώ οι πολιτικοί πρέπει να μάθουν τη λέξη “εντέλλεσθε” δηλαδή να αποφασίζουν και να δίνουν εντολές στους υπαλλήλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. «Βάλτε κανόνες αλλά αφήστε μας να δουλέψουμε» είπε ο κ. Καββαθάς προσθέτοντας πως «δεν γίναμε ξαφνικά μπαταχτσήδες, αυξάνονται οι υποχρεώσεις συνεχώς».
Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
Με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας, το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τρεις μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού καμία από τις βασικές του προβλέψεις δεν ισχύει.
«Τα καμπανάκια για την οικονομία, έγιναν καμπάνες και ηχούν κάθε μέρα», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και η πτώση στις πωλήσεις καυσίμων προοιωνίζεται ύφεση και στο α’ τρίμηνο του 2017. Τα μπλοκάκια κλείνουν κατά χιλιάδες κάθε μήνα θέτοντας εν αμφιβόλω τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Οι Τράπεζες αυξάνουν για 2ο συνεχόμενο μήνα την εξάρτησή τους από το μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) την ώρα που οι καταθέσεις μειώνονται. Το Δημόσιο κήρυξε ξανά στάση πληρωμών στους ιδιώτες και το ανταγωνίζεται πλέον στα «φέσια» και η ΔΕΗ.
Οι πιο σοβαρές όμως συνέπειες ξεσπούν σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης. Μόνο στην Αθήνα τα λουκέτα στο λιανεμπόριο ανήλθαν πέρυσι σε 1.202.
Οσο γι’ αυτούς που κρατούν ακόμα, οι 4 στους 5 είναι εκτεθειμένοι σε πιστωτικούς κινδύνους όπως μας ενημερώνει η ΓΣΕΒΕΕ. Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τους ελευθεροεπαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι γνωστή και δεδομένη εξίσου όμως είναι προκλητική και επικίνδυνη για τη χώρα.
Κάθε μέρα που περνάει, κάθε καμπάνα που χτυπάει στέλνει ίδιο μήνυμα. Το πρόβλημα της χώρας είναι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο καλύτερα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.