Στα 750 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.
Οσον αφορά την κατανομή των ενισχύσεων προς τα κράτη -μέλη της ΕΕ, σε ποσοστό 66% (500 δισ. ευρώ) θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και κατά 33% (250 δισ. ευρώ) αυτή των δανείων.
To ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι συνολικά 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων.
Οπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, η ΕΕ θα έπρεπε να δανειστεί έως και 750 δισεκατομμύρια από τις αγορές. Η Ιταλία (σύμφωνα με την πρόταση) θα λάβει 81,8 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισεκατομμύρια , η Ελλάδα 22,5 δισεκατομμύρια και η Γαλλία 39 δισεκατομμύρια.
Η πρόταση της Κομισιόν για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ ανέρχεται σε 1,1 τρισ. ευρώ μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης.
O Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, χαιρέτισε την πρόταση ως ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια κρίση χωρίς προηγούμενο».
Οι λεπτομέρειες της πρότασης της Κομισιόν, με την οποία επιχειρείται να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της γαλλογερμανικής πρότασης και του μπλοκ των χωρών (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία) που τάχθηκαν εξαρχής κατά των επιχορηγήσεων, παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είναι η ώρα της Ευρώπης, είναι η ώρα της ευθύνης…», είπε η γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν στην ομιλία της στο ΕΚ, καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της.
«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες… Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια… Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή», τόνισε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σημειώνεται πως η έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να είναι ομόφωνη και η «μάχη» στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης Ιουνίου προμηνύεται σκληρή.
Η αντίδραση του Πρωθυπουργού
Με ανάρτησή του στο Twitter, o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής, τονίζοντας πως ο πήχης έχει πλέον τεθεί ψηλά και εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να φανεί αντάξιο των περιστάσεων.