Οι σημαίες της Τουρκίας και της ΕΕ, σε συνεδρίαση της Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2015 | REUTERS
Επικαιρότητα

Τεντώνει το σχοινί η Αγκυρα: «Να σοβαρευτεί ο Καμμένος»

Απάντηση από πλευράς Τουρκίας με προσωπική αναφορά στον έλληνα υπουργό - «Να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ», κάλεσε την Τουρκία εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά τις νέες προκλήσεις για τα Ιμια και την Κάσο. Ο Καμμένος απάντησε, μέσω twitter, με τραγούδι
Protagon Team

Η ανακίνηση του ζητήματος των Ιμίων, το οποίο προ δεκαετίας έφερε στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης Ελλάδα και Τουρκία, δεν ήταν η μόνη τουρκική πρόκληση των τελευταίων ωρών, καθώς η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (Ειδοποίηση προς Αεροπόρους – Notice to Airmen) με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση της Κάσου.

Το βράδυ της Παρασκευής το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, που είχε με τη σειρά του απαντήσει στις πρόσφατες επικρίσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάνης λέγοντας: «Αν καταργηθεί η Λωζάνη, μπορούμε να επιστρέψουμε στην Συνθήκη των Σεβρών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χρησιμοποίησε τη φράση, «επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς του πίσω σε αυτόν» σχολιάζοντας όσα ανέφερε την Πέμπτη για «ηλίθιες δηλώσεις των Τούρκων».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου από την ιστοσελίδα του έχει ως εξής:

«Επιστρέφουμε στον έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο τους χαρακτηρισμούς που έκανε προς τον τούρκο πρόεδρο, καθώς γνωρίζουμε πως έχει χάσει την ικανότητα να εκφράζεται σωστά και προκαλεί μεγάλη ζημιά στις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών. Η οργάνωση ΕΟΚΑ, η οποία έχει εμπλακεί σε πράξεις τρομοκρατίας στην Κύπρο, και η βράβευσή της από τον κ. Καμμένο, έχει καταστρέψει τις όποιες συνεταιριστικές προσπάθειες έγιναν μεταξύ των δύο χωρών. Καλούμε τον κ. Καμμένο, για άλλη μια φορά, να συμμορφωθεί με ευθύνη και σοβαρότητα και να απέχει από παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες από τώρα και στο εξής».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή πως η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ, στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Διεμήνυσε στην Αγκυρα να αποφεύγει κάθε είδους τριβές, απειλές και ενέργειες που στρέφονται σε βάρος των μελών της ΕΕ και ζημιώνουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, είχε ζητήσει από την Κομισιόν να πάρει θέση για τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ιμίων.

«Μετά την ευθεία αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου από τον τούρκο πρόεδρο, που με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις μιλάει για “σύνορα της καρδιάς μας” και ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάνης, οι νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκαλούν ακόμη περισσότερη ανησυχία και προβληματισμό», σημείωσε στην ερώτησή του.

Τόνισε ακόμη ακόμη ότι «σύμφωνα με την παράδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947, τα Ιμια ανήκουν στην ελληνική επικράτεια και βρίσκονται στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα». Ο κ. Κεφαλογιάννης ρώτησε επίσης την Κομισιόν εάν είναι σε γνώση της «η ευθεία αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής επικράτειας που αποτελούν και μέρος της ΕΕ» και πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου παρατήρησε ότι «η στάση της Τουρκίας για την κυριαρχία της επί των Ιμίων είναι γνωστή διεθνώς από το 1996» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Ακόμη ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά δεν αντιλαμβάνεται γιατί η Ελλάδα το ερμηνεύει αυτό σαν να γίνεται πρώτη φορά γνωστή η θέση της.

Απαντώντας του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστος Ευθυμίου, τόνισε πως «η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος. Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

«H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», πρόσθεσε.

Το πρωί της Παρασκευής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο ίδιο κλίμα, τόνισε σε ανακοίνωσή του του πως «ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις δηλώσεις περί Ιμίων υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αφού το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών».

Με το τραγούδι «των αθανάτων το κρασί» απάντησε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στις βολές που δέχθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανάρτησή του στο twitter έγραψε «Αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι εδώ προσκυνημένοι θεωρούν την ΕΟΚΑ τρομοκράτες. Καταδικάστε με, τιμή μου», παραθέτοντας τον σύνδεσμο του τραγουδιού στο YouTube.