Το Νο1 πρόβλημα που θα έχει να διαχειριστεί αμέσως μετά την εκλογή της την 7η Ιουλίου η νέα κυβέρνηση θα είναι και πάλι το δημοσιονομικό. Αυτή είναι η… «παρακαταθήκη» που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα μετά την απέλπιδα προσπάθειά της «να γυρίσει το ματσάκι», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος Πρωθυπουργός, μέσα από ένα κρεσέντο παροχών.
Οι προεκλογικές παροχές δεν έμειναν ασχολίαστες από τις Βρυξέλλες που χτύπησαν «καμπανάκι (αν όχι σειρήνα) κινδύνου» για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2019 δεν περιλαμβάνουν τα νέα μόνιμα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εγκρίθηκαν λίγο μετά την ημερομηνία υποβολής και την καταληκτική ημερομηνία, αντιστοίχως. Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των εν λόγω μέτρων θα υπερβεί το 1,0 % του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη.
Εκτιμάται επίσης ότι η έγκριση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συστάσεων, που κλείνει με την επισήμανση – προειδοποίηση ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει επαναξιολόγηση των πρόσφατα ανακοινωθέντων μέτρων.
Στην έκθεση που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Συμβουλίου της ΕΕ (EGC) και συζητήθηκε στο Ecofin της προηγούμενης Παρασκευής, καταγράφονται επίσης μεγάλες πληγές σε μία σειρά από δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Το πόρισμα “Ευρωπαϊκό Εξάμηνο – Οριζόντια έκθεση σχετικά με τις συστάσεις ανά χώρα” ουσιαστικά αποτελούσε την σύνοψη των συστάσεων ανά κράτος που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Ο τελικός “λογαριασμός” θα έρθει στις 9 Ιουλίου, όταν στην επόμενη σύνοδο του Ecofin και σε αυτή του Eurogroup αμέσως μετά, θα εγκριθούν οι εθνικές συστάσεις.
Σε διαρθρωτικό επίπεδο, η Επιτροπή στο κείμενο συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου καλεί την Ελλάδα να αναλάβει δράση το 2019 και το 2020 με σκοπό:
- Να επιτύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου του 2018 και
- Να επικεντρώσει την προσοχή της σε δράσεις οικονομικής πολιτικής που να συνδέονται με τις επενδύσεις σε βιώσιμες μεταφορές και σε αποθηκευτικούς χώρους, σε προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή απόδοση, σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας και διασύνδεσης, σε ψηφιακές τεχνολογίες, σε έρευνα και ανάπτυξη, σε εκπαίδευση, σε δεξιότητες, σε απασχολησιμότητα, στην υγεία και στην ανανέωση των αστικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ανισότητες και την ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης”.