Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Βουλή: καυτή εβδομάδα με πρόταση κατά του Πολάκη και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Τρεις ημέρες συζήτησης προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με το πιθανότερο σενάριο να θέλει την ψηφοφορία να γίνεται την Παρασκευή
Protagon Team

Μια κοινοβουλευτικά καυτή εβδομάδα αρχίζει από σήμερα Δευτέρα, με την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, την οποία η κυβέρνηση θα μετατρέψει σε πρόταση για την παροχή εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, όπως προανήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί, έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, ωστόσο πριν φτάσει στην Ολομέλεια προέχει η πρόταση κατά του υπουργού που κατατίθεται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία.

Εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον ζήτημα: θα είναι στην αίθουσα ο Πρωθυπουργός για να απαντήσει στην πρόταση της ΝΔ για τον υπουργό, τον οποίο περιβάλλει με εμπιστοσύνη, αλλά και να ζητήσει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του; Το πρόγραμμα λέει ότι θα βρίσκεται στη Ξάνθη σε περιοδεία με αφορμή τις ευρωεκλογές. Τυπικά δεν είναι υποχρεωμένος να είναι στην αίθουσα, αλλά η απουσία του από ένα εκ των προτέρων γνωστό γεγονός μπορεί να έχει τη σημασία της.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει σε περίπτωση μετατροπής της πρότασης μομφής σε συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης ένα χρονικό περιθώριο. Αντίθετα, αν είχε προκαλέσει τη συζήτηση η ίδια η κυβέρνηση, η διαδικασία μπορούσε να αρχίσει αμέσως.

Στην περίπτωση του κ. Πολάκη, η διαδικασία για την εμπιστοσύνη μπορεί να αρχίσει έπειτα από δύο ημέρες και διαρκέσει μέχρι και τρεις. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί από την Τετάρτη ως την Παρασκευή. Αυτό διευκολύνει και το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα, ο οποίος την Πέμπτη θα ταξιδέψει αυθημερόν στη Ρουμανία για ευρωπαϊκή σύνοδο.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων σήμερα Δευτέρα στις 13:00.