Σπίτια, γραφεία, εργοστάσια, καταστήματα. Τίποτα δεν λειτουργεί δίχως κλιματισμό σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία | Shutterstock
Επικαιρότητα

Κλιματιστικά: δροσίζουν το σπίτι αλλά θερμαίνουν τον πλανήτη

Κλιματιστικό χειμώνα-καλοκαίρι. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει κάνει απαραίτητο το air condition σε χώρες που πριν από μερικά χρόνια, τις ενδιέφερε μόνο το καλοριφέρ. Τι κόστος όμως έχει για το περιβάλλον η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει;
Protagon Team

Η παγκόσμια αλλαγή στο κλίμα έχει μεταβάλει τόσο πολύ τον τρόπο διαχείρισης της ενέργειας, που ακόμα και οι πιο έγκυρες έρευνες, δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα καίριο συμπέρασμα και να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον.

Μέχρι σήμερα το βασικό ερευνητικό πεδίο αφορούσε την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, δηλαδή το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Τώρα όμως, που οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σε πολλά μέρη του πλανήτη, το ζητούμενο αντισταθμίζεται με την κατανάλωση που κάνουν τα κλιματιστικά.

Θερμοί χειμώνες που αντιμετωπίζονται μόνο με κλιματιστικό, καλοκαίρια με μίνι καύσωνες που το μηχάνημα ψύξης αέρα είναι πλέον απολύτως απαραίτητο. Αυτό που περίμεναν να συμβεί οι επιστήμονες, ήταν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, πέρα από τη ζημιά που θα κάνει στον πλανήτη, τουλάχιστον να μειώσει τη δαπάνη για ενέργεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το 2018, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας από κλιματιστικά έχει διπλασιαστεί από το 2000 μέχρι σήμερα και αναμένεται μέχρι το 2050 να τριπλασιαστεί. Αν η ενεργειακή απόδοση στα μηχανήματα δεν αλλάξει, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την κατανάλωση ρεύματος. Κι αυτό διότι η παραγωγή ψυχρού αέρα, έχει εξαιρετικά υψηλές ανάγκες κατανάλωσης. Ενέργεια που με τη σειρά της προκαλεί ακόμη περισσότερη υπερθέρμανση στον πλανήτη.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και ολοκληρώθηκε το 2019 από κλινικούς ερευνητές των Πανεπιστήμιων της Βοστώνης, Ca ‘Foscari της Βενετίας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία, προέβλεπε ότι λόγω της «εξάπλωσης» του κλιματισμού, η συνολική ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί περισσότερο από 25% τα επόμενα χρόνια στις τροπικές και στις νότιες περιοχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας.

Μία θετική τεχνολογική σύμπτωση είναι ότι η ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με τα νέα τα φωτοβολταϊκά συστήματα, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μεγάλο κενό της ηλεκτρικής ενέργειας και των απαιτήσεων που έχουν τα κλιματιστικά. Και προς τα εκεί στρέφονται σήμερα πολλές έρευνες.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα χρειαστεί να επιταχυνθεί η μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα και να γίνει πρόοδος στην τεχνολογία αποθήκευσής της. Επιπλέον, όπως τονίζουν στο Bloomberg, θα πρέπει να γίνει αρχιτεκτονική «επιστροφή» στις τεχνικές οικιστικών κατασκευών  που ελαχιστοποιούν την ανάγκη για κλιματισμό. Διαφορετικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα έχει πολύ πιο άμεσες συνέπειες…