Περί τα τέλη του 2015 η NASA είχε επισημάνει πως το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που εξελίσσεται στον Ειρηνικό, δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης και πρόκειται να φέρει χάος στον καιρό και κατ’ επέκταση το κλίμα του πλανήτη. Χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι οι καταρακτώδεις βροχές, κυρίως στη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής, και η παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Μια από τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του Ελ Νίνιο είναι και η αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Πώς; Με τις έντονες ξηρασίες, καταστρέφεται μεγάλο μέρος της βλάστησης, που είναι πολύτιμη για την απορρόφηση του διοξειδίου. Αν υπολογιστούν και οι εκπομπές αερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα, τα επίπεδα του διοξειδίου αυξάνονται επικίνδυνα.
Το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, που αναφέρεται στις μετρήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), τα επίπεδα διοξειδίου που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή περνά σε μια νέα φάση, που θα διαρκέσει από χρόνια ως και ολόκληρες γενιές.
Και ενώ σχεδόν 200 κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2015 στο Παρίσι τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη «στροφή» σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η εκπομπή αερίων, τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν την παραμικρή πρόοδο.
«Το 2015 σήμανε μια νέα εποχή αισιοδοξίας και δράσης με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Αλλά θα μείνει στην ιστορία και ως το ορόσημο μιας νέας εποχής με συγκεντρώσεις-ρεκόρ αερίων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας.
Κατά την ίδια ανακοίνωση, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είχαν φθάσει τα 400 ppm σε κάποιες περιοχές και κάποιους μήνες τις περασμένες δεκαετίες, αλλά «ποτέ πριν σε παγκόσμια βάση για ολόκληρο το έτος».
Μοναδική ελπίδα να μειωθεί η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, είναι οι επιστήμονες να αναπτύξουν καινοτόμες τεχνολογίες αφαίρεσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθώς το αέριο «παραμένει στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια», κατά τον Τάαλας.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Μάουνα Λόα στη Χαβάη, όπου βρίσκονται αρχεία με μετρήσεις που ξεκινούν από το 1957, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνουν πάνω από τα 400 ppm για ολόκληρο το 2016 «και για πολλές ακόμα γενιές», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του WMO.
Μόνο το 2015, τα μέσα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν στα 400 ppm, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,3 ppm από την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2014). Η… συμβολή του Ελ Νίνιο, με τις έντονες ξηρασίες και τις πυρκαγιές στις τροπικές περιοχές, αφανίζει τη βλάστηση, τον μοναδικό φυσικό μηχανισμό ενάντια στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα.
Η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα εκτιμά πως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους για τα τελευταία 800.000 χρόνια!