Στο βήμα της Βουλής ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και απαντούσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για όσα είχε κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής για τον Νίκο Παππά. Τότε -κατά την προσφιλή του συνήθεια- άρχισε να φωνάζει από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης -εκ των βουλευτών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει ανοικτά ότι παραμένουν ανεμβολίαστοι (σ.σ. θα περιμένω, είχε πει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, να δω μετά τον Σεπτέμβριο…).
Αμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που του φώναξαν με τη σειρά τους: «Βάλε τη μάσκα, είσαι ανεμβολίαστος, τι κάθεσαι και φωνάζεις;».
Το φραστικό αυτό επεισόδιο ήταν ενδεικτικό της συζήτησης που έχει ανοίξει ήδη στη Βουλή, για το θέμα των λιγοστών -η αλήθεια είναι- βουλευτών που επιμένουν να μην εμβολιάζονται προβάλλοντας διάφορους λόγους.
Ηδη το θέμα έχει τεθεί τόσο από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που υποστήριξε ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές θα πρέπει να μην πηγαίνουν στη Βουλή, αλλά να μιλούν και να παρεμβαίνουν από το σπίτι τους, μέσω της πλατφόρμας η οποία είναι εδώ και μήνες εγκατεστημένη. Οσο και από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, με πρότασή του στη Διάσκεψη των Προέδρων.
«Ηταν μία πρόταση που είχα κάνει πριν από μία εβδομάδα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ζήτησα από τον Πρόεδρο, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές, ανεξαρτήτως του κόμματος, στο οποίο ανήκουν, να μην μπορούν να παίρνουν το λόγο, είτε στην Ολομέλεια είτε στις επιτροπές και η οποιαδήποτε παρέμβαση τους να γίνεται από το σπίτι ή το γραφείο τους, μέσω τηλεδιάσκεψης», εξήγησε ο κ. Μπούγας.
«Με το κύρος του, ο κ. Τασούλας μου είπε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα κάνει μία ισχυρή σύσταση σε αυτούς τους βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί είτε για λόγους υγείας είτε για κάποιους άλλους, να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις από το σπίτι ή το γραφείο τους.
»Οπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να πάρει κατασταλτικά μέτρα στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες συστάσεις και παραινέσεις στους βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό ο καθένας μας και μέσα στη Βουλή να κάνει ότι μπορεί και πρέπει για να προστατευθεί η υγεία των βουλευτών και των εργαζόμενων», πρόσθεσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ζητήσει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να δηλώσουν πόσοι έχουν εμβολιαστεί. Κατά πληροφορίες, ο αριθμός των εμβολιασμένων βουλευτών αγγίζει τους 290.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε παρέμβαση του, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, να εμβολιαστούν και σε όσους επιμένουν να αρνούνται, να μην τους επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο από το βήμα της Ολομέλειας, αλλά να τοποθετούνται από το σπίτι ή το γραφείο τους, μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Δεν μπορεί οι ανεμβολίαστοι βουλευτές να συμμετέχουν στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές. Να συμμετέχουν μέσω Διαδικτύου. Ο Πρόεδρος της Βουλής να το διασφαλίσει. Κυβέρνηση-Δάσκαλε που δίδασκες…», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Λοβέρδος, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για το ίδιο θέμα.
Όπως είπε, θα ασκούν κανονικά τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα από το σπίτι τους, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που υπάρχει, και απλώς δεν θα πηγαίνουν στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, εξαιρώντας τους συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί για λόγους υγείας.
«Δεν μπορείς να θεσπίζεις υποχρεωτικότητα για κατηγορίες πολιτών και στη Βουλή που υπάρχουν 300 βουλευτές, να αδιαφορούμε αν ο διπλανός μας έχει ή δεν έχει εμβολιαστεί. Ο Πρόεδρος της Βουλής να υποχρεώσει όποιον δεν εμβολιάζεται να μιλάει από το σπίτι του, αφού υπάρχει η δυνατότητα», παρατήρησε ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, για να προσθέσει:
“Χρειάζεται η Βουλή να δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα. Ειδάλλως σε τι διαφέρουμε από αυτούς που διαδήλωναν χθες κατά των εμβολιασμών; Θέλω να ξέρω εάν υπάρχουν αρνητές. Θέλω να γνωρίζω τον αρνητή που είναι δημόσιο πρόσωπο, κάνει δημόσια παρέμβαση και κάθεται δίπλα μου».
«Η Βουλή έχει αυτεξούσιο», επανέλαβε ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο Αδωνις Γεωργιάδης.
«Αν με ρωτάγατε αν πρέπει οι βουλευτές να πληρώνονται, εγώ θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνονται. Επίσης, συμφωνώ με τον κ. Λοβέρδο ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές δεν πρέπει να μπαίνουν στην Βουλή, αλλιώς δημιουργούμε δύο ταχύτητες. Οπότε στο πλαίσιο της ισότητας και του Συντάγματος, οι απαγορεύσεις θα έπρεπε να ισχύσουν και στην Βουλή», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.