Οι προπονήσεις άρχισαν την Τρίτη. Σε γκρουπ των τριών τεσσάρων παικτών, χωρίς σωματική επαφή, με μέγιστη διάρκεια τα 75 λεπτά και με αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής. Στο δεύτερο στάδιο, οι ποδοσφαιριστές ενός γκρουπ θα επιτρέπεται να πλησιάσουν, ο ένας τον άλλον. Θα ακολουθήσουν οι ομαδικές, 11 εναντίον 11, αλλά -και πάλι- με αποστάσεις. Οι κανονικές, χωρίς… social distancing, θα αργήσουν. Μάλιστα, όπως τόνισε ο διευθυντής της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Γκάρλικ, σύντομα θα εγκατασταθεί σε κάθε προπονητικό κέντρο ένας επόπτης, που θα διασφαλίζει την τήρηση του πρωτοκόλλου μέχρι κεραίας.
Τούτες τις μέρες η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το SkySports και το BT Sport, που κατέχουν τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης της Λίγκας, προκειμένου όλοι οι αγώνες που υπολείπονται να προβληθούν σε «ελεύθερες» συχνότητες. Αυτό θα βοηθήσει τον κόσμο να τους παρακολουθήσει από το σπίτι του, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις και τις μεγάλες συναθροίσεις φιλάθλων σε pay TV spots (καφετέριες, παμπ, κ.λπ.). Οι συνδρομητικές πλατφόρμες συμφωνούν, κατ’ αρχήν, ζητώντας κάποια ανταλλάγματα. Οπως, να έχουν πρόσβαση στο χώρο των αποδυτηρίων. Τέλος πάντων, η επανέναρξη του αγγλικού πρωταθλήματος σχεδιάζεται με… γερμανική μεθοδικότητα. Αλλά η Αγγλία δεν είναι Γερμανία.
Πρώτον, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει πολύ περισσότερα κρούσματα της Covid-19 (πάνω από 3.500 την ημέρα, σε σχέση με τα 500-600 της Γερμανίας). Δεύτερον -και κυριότερο- γιατί στην Αγγλία το κίνημα «Δεν Παίζω» είναι πιο ισχυρό απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ευρώπης (στη Σκωτία και την Ουαλία η σεζόν έχει, ήδη, διακοπεί οριστικά).
Τις ανησυχίες των παικτών, προπονητών, παραγόντων και γιατρών των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ ήρθαν να εντείνουν έξι νέα κρούσματα κορονοϊού, σε τρεις ομάδες. Αφορούν έναν παίκτη και δύο μέλη του τεχνικού επιτελείου της Γουότφορντ (ήταν από εκείνες που δεν επιθυμούσαν να επαναρχίσει το πρωτάθλημα), τον βοηθό προπονητή της Μπέρνλι, Ιαν Γουόουν, και άλλα δύο πρόσωπα που δεν έχουν γίνει γνωστά. Εξι κρούσματα, σε ομάδες που έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα από τις 13 Μαρτίου – έχει σημασία.
Η άρνηση του αρχηγού της Γουότφορντ, Τρόι Ντίνεϊ, να επιστρέψει στις προπονήσεις έγινε πρωτοσέλιδο στα βρετανικά media. Δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο την οικογένειά του και το ηλικίας πέντε μηνών παιδί του (που έχει αναπνευστικά προβλήματα), και ότι προτιμά να μην πληρωθεί. «Αρκεί μόλις ένας άνθρωπος (φορέας) στο γκρουπ για να μολυνθείς, κι εγώ δεν θέλω να φέρω τον ιό στο σπίτι μου», υπογράμμισε. Ακόμη δεν είχε γίνει γνωστή η είδηση για τα τρία κρούσματα στην ομάδα του.
Πριν από μερικές μέρες είχε συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών όλων των ομάδων με τους υγειονομικούς της Πρέμιερ Λιγκ. Τους είχε ρωτήσει γι’ αυτήν την έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, που έδειχνε ότι οι μαύροι, οι μιγάδες και οι Ασιάτες, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και διπλάσιες να πεθάνουν από Covid-19, σε σχέση με τους λευκούς. «Υπάρχει κάποια έξτρα πρόληψη γι’ αυτούς τους ανθρώπους;». Κανείς δεν ήταν σε θέση να του απαντήσει. Την επόμενη μέρα, δεκάδες παίκτες που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους στον επικεφαλής του συνδέσμου των ποδοσφαιριστών (PFA), Μάικλ Μπένετ. Ο Ντίνεϊ είχε αναρωτηθεί: «Δεν μπορώ να κουρευτώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όμως είναι ασφαλές να μπω σε ένα κουτί μαζί με άλλους 19 ανθρώπους και να πηδάμε για κεφαλιά. Πώς γίνεται αυτό;».
Ο Ντάνι Ρόουζ, ο μπακ της Τότεναμ, ο οποίος αγωνίζεται ως δανεικός στη Νιούκαστλ, «ξεσπάθωσε» σε βρετανικό podcast: «Λαχταρώ να γυρίσω στο ποδόσφαιρο, όμως με ενοχλεί που ζητούν να επιστρέψουμε στη δράση, σαν να είμαστε γουρούνια – πειραματόζωα ή ποντικοί εργαστηρίου. Δεν μπορώ να χωνέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι οι παίκτες πρέπει να ρισκάρουν, επειδή κερδίζουν πολλά χρήματα. Δεν είναι δυνατόν να ρισκάρω την υγεία μου για να συνεισφέρω στη διασκέδαση κάποιων».
Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, πίσω από τις δημόσιες δηλώσεις του Ρόουζ, του Ντίνεϊ, αλλά και του Σέρχιο Αγουέρο παλαιότερα, «κρύβεται» ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ποδοσφαιριστών που αντιτίθενται στην επανέναρξη της Πρέμιερ Λιγκ. Ο προβληματισμός δεν εξαντλείται στους παίκτες. Σύμφωνα με έρευνα του ΒΒC Sport, που ήρθε στη δημοσιότητα χθες, οι μισοί (plus) από τους 138 γιατρούς και φυσιοθεραπευτές του αγγλικού ποδοσφαίρου «δεν κατανοούν πλήρως τους ρόλους, τις ευθύνες και την ανάμιξή τους» σχετικά με την επιστροφή των ομάδων στη δράση.
Οπως γίνεται αντιληπτό, γράφει η Daily Mail, όλα είναι ρευστά, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Το σενάριο για τη διεξαγωγή αγώνων στις 12 Ιουνίου, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Τα 92 ματς που απομένει να παιχτούν, είναι, ουσιαστικά, «στον αέρα». Ούτε όλοι όσοι εργάζονται για το πρότζεκτ «Restart», δεν πιστεύουν σε αυτό.