Θέμα εθνικής ασφάλειας για το προσφυγικό έθεσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο να εισέλθουν τζιχαντιστές στην περίπτωση που πέσει η πόλη Ιντλίμπ στη Συρία, ενώ προανήγγειλε παράλληλα αλλαγή μεταχείρισης του Προσφυγικού και ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον κίνδυνο να εισρεύσουν στην Ελλάδα φανατικοί τζιχαντιστές, λόγω των εξελίξεων στα τουρκοσυριακά σύνορα. «Ήδη υπάρχουν σχετικά περιστατικά στο παρελθόν. Υπάρχει επαναπροώθηση, βάσει κατηγοριοποίησης όσων εισέρχονται, αφού διαπιστωθεί η χώρα προέλευσης» δήλωσε σχετικά και προσέθεσε: «Υπάρχει πίεση προς τους ευρωπαίους εταίρους για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα από τον αρμόδιο υπουργό (σ.σ. αν. υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος). Ζητήθηκε ισχυρότερη παρουσία από τη “Frontex” και περισσότερα ΝΑΤΟικά πλοία, ωστόσο το ΝATO “δεν ιδρώνει” για το ζήτημα. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί».
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Εξετάζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές και υπό το πρίσμα των δυνητικών απειλών για την ασφάλεια της χώρας».
Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών λέγοντας: «Αποφασίστηκαν συνέργειες με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Αιγαίο. Ενισχύθηκαν με μέσα και με πρόσθετο προσωπικό τα παρατηρητήρια στο Αιγαίο. Έγινε δανεισμός σκαφών προς στο Λιμενικό Σώμα, επανδρωμένα και με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία των πλωτών μέσων λειτουργεί αποτρεπτικά».
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Παναγιωτόπουλο η κατάσταση στον Έβρο είναι πολύ καλύτερη, αφού η συχνότητα εισροών είναι σαφώς μικρότερη, ωστόσο και εκεί αυξάνονται τα μέτρα επιτήρησης.
Αναφορικά με την ταυτοποίηση προσφύγων/μεταναστών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι: «Ξέρουμε πόσοι ακριβώς πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται. Το από πού έρχονται εξαρτάται από τις δομές ταυτοποίησης, όπου υπάρχει μια καθυστέρηση. Η μεταχείριση των εισροών αλλάζει. Αλλάζει ο οπτική γωνία που εξετάζει το θέμα η κυβέρνηση. Πρέπει να δούμε σοβαρά και το ζήτημα της δυνητικής απειλής για την ασφάλεια της χώρας, που μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι».
Για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Δεν γνωρίζουμε τη δράση αρκετών ΜΚΟ. Κάποιες λειτουργούν με τρόπους τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος, κάτι που θα γίνει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις πρόσφατες δηλώσεις του τέως ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη για «στιγμές που παραλίγο να μετεξελιχθούν σε Ίμια», ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν βρεθήκαμε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας».
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η χώρα μας είναι σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφών (drones), ενώ εξετάζεται και η λύση του leasing. Παράλληλα εξετάζεται, όπως είπε, το πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones με τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.