Σχετικά με το τι έπαθε η καλλιτέχνις του κινεζικού και αμερικανικού σινεμά Φαν Μπινγκμπίνγκ δεν μπορούμε ακόμα να σας ενημερώσουμε επακριβώς, αφού πέπλος μυστηρίου καλύπτει την εξαφάνισή της, όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί από εδώ.
Τα νεότερα πάντως είναι ότι για την εξαφάνιση της αρτίστας εγκαλείται ο κομματικός μηχανισμός παραγωγής, καλλιέργειας, ανθοφορίας και εκμετάλλευσης εγκεκριμένων καλλιτεχνικών ανθέων, ο οποίος αναπόδραστα συνδέεται με την άνθηση και τον μαρασμό τους.
Την περασμένη Κυριακή οι θαυμαστές της Φαν Μπινγκμπίνγκ γιόρτασαν τα 37α γενέθλιά της με συγκινητικές αναρτήσεις στα κινεζικά σόσιαλ μίντια, όπου η ηθοποιός έχει πάνω από 60 εκατομμύρια «οπαδούς», αλλά και με αγωνία. Διότι η παρατεταμένη (πέραν του διμήνου) εξαφάνισή της έχει προκαλέσει πολλές ερωτήσεις, ωστόσο η απάντηση σε όλες τους είναι μία και μοναδική: Αγνωστον!
Κατά τον Guardian, οι ειδικοί λένε ότι όλη η ιστορία αποδεικνύει την αδιαφάνεια ενός συστήματος στο οποίο επιχειρηματικότητα και πολιτική συγκλίνουν και η ψυχαγωγία πολύ εύκολα τρέπεται σε πολιτική. Και εκτιμούν ότι μεταδίδει ένα σημαντικό μήνυμα στα λουλούδια που αρμοδίως τους επιτρέπεται να ανθίζουν: ότι κανένα τους δεν είναι ασφαλές σε τέτοιο φυτώριο.
Την εγκατέλειψαν οι πάντες
Οι εικασίες για τη μοίρα της Φαν ποικίλλουν, αλλά το κόμμα «παίζει» σε όλες: άλλοι λένε ότι οι υποστηρικτές της στα ανώτερα κλιμάκια έχουν «φαγωθεί» οι ίδιοι, άλλοι ότι η ίδια η Φαν έκανε το μοιραίο λάθος να προσβάλει κάποιον κομματικό παράγοντα που δεν έπρεπε.
Ο Στάνλεϊ Ρόζεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας που μελετά την κινηματογραφική βιομηχανία της Κίνας, κρίνει ότι υπερισχύει το «σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν είναι ασφαλής».
Και ο Τσανγκ Λιφάν, ιστορικός με έδρα το Πεκίνο, συμφωνεί και επαυξάνει: «Η τιμωρία της Φαν σκοτώνει το κοτόπουλο για να προειδοποιήσει τους πιθήκους». Γιατί οι Αρχές δεν μας ενημερώνουν; ρωτάει.
Σφίγγουν τα λουριά
Τα τελευταία δύο χρόνια ο γραφειοκρατικός καπιταλισμός της Κίνας έχει σφίξει τα λουριά στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία. Οι αρχές έχουν κλείσει σάιτ, τηλεοπτικές εκπομπές, έχουν απαγορεύσει ακόμη και παιδικούς ήρωες καρτούν. Και ένας περσινός νόμος απαιτεί από την κινηματογραφική βιομηχανία να προωθεί βασικές… σοσιαλιστικές αξίες.
Εχει καμία σημασία που σοσιαλισμός δεν υφίσταται;
«Ολόκληρη η βιομηχανία ψυχαγωγίας, καθώς και η άνοδος και η πτώση της καθορίζονται από την πολιτική, την ιδεολογία και τις προτιμήσεις και τις αντιπαλότητες των ηγετών της Κίνας. Αυτό έγινε πιο εμφανές τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Κιάο Μου, ένας αναλυτής με έδρα τις ΗΠΑ.