Ο Χε παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του με ένα βίντεο στο YouTube | YouTube
Επικαιρότητα

Κίνα: Παιδιά με DNA κατά παραγγελία (λέει ότι) «έφτιαξε» επιστήμονας

Ενώ μεγαλώνει η κατακραυγή για το πείραμα, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται και αμφιβολίες κατά πόσον συνέβη αυτό που ισχυρίζεται ο κινέζος Χε Τζιανκούι
Protagon Team

Eνα μεγάλο βήμα για την ιατρική ή ένα επιστημονικά άκρως ανήθικο πείραμα;

Οι ανακοινώσεις κινέζου επιστήμονα ότι κατάφερε να αλλάξει το DNA δύο παιδιών προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα σοκ και ανησυχία για όσα μπορεί να φέρει το μέλλον, αλλά και απορία για το αν είναι δυνατόν να επαληθευθούν όσα ισχυρίζεται.

Η ανακοίνωση από τον καθηγητή Χε Τζιανκούι έγινε μέσα από βίντεο στο YouTube στο οποίο ισχυρίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες γεννήθηκαν δίδυμα κοριτσάκια, η «Νάνα» και η «Λούλου», στα οποία είχε μεταβάλει το DNA.

Ο Χε χρησιμοποίησε τη μέθοδο CRISPR, η οποία επιτρέπει επεμβάσεις ακριβείας στο DNA, με αλλαγή και αντικατάσταση γονιδίων.

Τα παιδιά γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση, με ωάριο που είχε τροποποιηθεί πριν εμφυτευθεί στη μητέρα. Η τροποποίηση – θεωρητικά τουλάχιστον – θα θωρακίσει τα παιδιά από το ενδεχόμενο μελλοντικής μόλυνσης από τον ιό HIV.

Αν και αυτού του είδους η γονιδιακή τροποποίηση είναι – επίσης θεωρητικά – εφικτή για την πρόληψη κληρονομικών ασθενειών, είναι αμφιλεγόμενη γιατί μπορεί να μεταδοθεί στις επόμενες γενεές και να επηρεάσει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Στην πράξη είναι μία μετάλλαξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Χε δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας σε έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση. Από την ομάδα του ισχυρίζονται ότι υπάρχει η συναίνεση των γονέων των κοριτσιών για την επέμβαση στο DNA.

Πέρα από τις επιστημονικές αμφιβολίες για το πείραμα, τα ηθικά ζητήματα είναι τεράστια.

Εν μέσω εντόνων διαμαρτυριών, η κινεζική κυβέρνηση διέταξε την άμεση διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί, γράφει ο Guardian.

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων από επιστήμονες είναι ο ανεύθυνος και επικίνδυνος χαρακτήρας του πειράματος γιατί εκθέτει υγιή έμβρυα σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Επικρίσεις έχουν διατυπωθεί ακόμη και από την κινεζική επιστημονική κοινότητα, αλλά και το πανεπιστήμιο όπου εργάζεται ο Χε, στην πόλη Σεντζέν.

Οπως ανέφεραν οι αρχές του πανεπιστημίου, ο Χε απουσιάζει με άδεια άνευ αποδοχών από τον Φεβρουάριο, ενώ χαρακτηρίζουν την έρευνά του «σοβαρή παραβίαση της ακαδημαϊκής ηθικής και των κανόνων».