| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Κι αν τους ρωτήσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Επισήμως, τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι για την ψήφο των αποδήμων. Σε αυτές τις συναντήσεις μπορεί όντως να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Ομως καθώς, με πρωτοβουλία του, ανοίγει το πεδίο του διαλόγου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθούν και άλλα θέματα...
Αλέκος Παπαναστασίου

Τα ραντεβού κλείστηκαν την περασμένη Δευτέρα, αν και είχαν προαναγγελθεί λίγο πιο πριν στο πλαίσιο μιας «επιχείρησης συναίνεσης» (εδώ) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός συναντά κατά σειρά στο γραφείο του στη Βουλή (και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου) τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Επισήμως οι συναντήσεις έχουν θέμα την ψήφο των αποδήμων, όπου όμως η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα καμφθεί – «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση λύση η οποία θα αλλοιώνει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών ή θα οδηγεί σε πολιτειακές ακροβασίες» δήλωσε 24 ώρες πριν από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλά θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ, το οποίο δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας, καθώς από τη δεκαετία του ’80 ζητάει ψήφο αποδήμων. Περιθώρια συνεννόησης φαίνεται ότι υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση, το Κίνημα Αλλαγής, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Ομως η αριθμητική δεν είναι απλή, καθώς η πρόβλεψη του Συντάγματος ζητά αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων για να περάσει μια ρύθμιση. Και το άθροισμα των ΝΔ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 φθάνει τους 199 βουλευτές – εξ ου και όλα κρίνονται από το ΚΚΕ (αριθμεί 15 βουλευτές).

Το όλο θέμα όμως φαίνεται να ξεπερνά τα όρια μιας –εθνικά υψηλού συμβολισμού αλλά πιθανόν ατελέσφορης– προσπάθειας να εισαχθεί η ψήφος των αποδήμων. Μπορεί με τις συναντήσεις της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης να επιδιώκει κατ’ αρχάς να φανεί συνεπής στη δέσμευσή του να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς προτού φέρει τη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και, κατά δεύτερον, να εμφανίσει τον κ. Τσίπρα πολιτικά απομονωμένο –«ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μόνος του», είπε πρόσφατα–, αλλά αυτά τα τετ α τετ διαμορφώνουν μια βάση ευρύτερου διαλόγου.

Κοντολογίς, και όπως παρατηρούν αναλυτές, η φασαρία είναι πολύ μεγάλη για να αφορά μόνο την ψήφο των αποδήμων, ασχέτως αν σε αυτό έχει ήδη επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο ο κ. Μητσοτάκης –«θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου για να βρεθεί κοινός τόπος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και θα ήταν μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος αν μπορούσαμε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε την Τετάρτη στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ.

Τα πέντε ραντεβού του Πρωθυπουργού γίνονται ενώ σοβεί η νέα κρίση στη Συρία και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό έχει επιστρέψει ως εφιάλτης με πολλά πρόσωπα. Από τη μία υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, από την άλλη είναι μια ευκαιρία για να διερευνήσει ο κ. Μητσοτάκης τις διαθέσεις τους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Aλλά και για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Μέχρι στιγμής αυτό το τελευταίο κανείς δεν φαίνεται το συζητά και αυτό είναι κάπως παράδοξο με δεδομένη την προηγούμενη εμπειρία. Στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των επόμενων 100 ημερών και δεν είπε λέξη για την προεδρική εκλογή, η οποία όμως είναι ένα ορόσημο που πλησιάζει: η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον προσεχή Μάρτιο και, με βάση το Σύνταγμα, η ψηφοφορία στη Βουλή για τον διάδοχό του (ή την επανεκλογή του) πρέπει να γίνει τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη λήξη της.

Να μην το έχει στο μυαλό του ένας μεθοδικός πολιτικός σαν τον κ. Μητσοτάκη είναι απίθανο. Οπως ελάχιστα πιθανό είναι να μην έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός και κάποια ονόματα. Ποιος μπορεί να αποκλείσει μια έκπληξη; Και αν ανοίξει τα χαρτιά του ο Πρωθυπουργός, ποια θα είναι η απάντηση των συνομιλητών του; To παιχνίδι έχει ανοίξει…

Τα ραντεβού

Στις 11 π.μ. ο κ. Μητσοτάκης θα δεχτεί στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ενώ στις 12.15 μ.μ, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί, στις 4 μ.μ., τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλο στις 5 μ.μ., ενώ τον γραμματέα του ΜέΡΑ25  κ. Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης θα τον δεχτεί στις 6 μ.μ.