«Στόχος της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι να επαναφέρουμε τη κοινή λογική και να σταματήσει έτσι η στρέβλωση, η εργαλοποίηση και η μετατροπή του σε άσυλο ανομίας».
Αυτό τόνισε τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως υπεραμυνόμενη της ρύθμισης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Η κυρία Κεραμέως ανέβηκε στο βήμα της αίθουσας της Βουλής και μιλώντας προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων εξήγησε:
«Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και φροντίζουμε έκνομες πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια, να τιμωρούνται και να αποτρέπονται εντός και εκτός πανεπιστημίου».
Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ακόμα ότι βίαιες διακοπές μαθημάτων, παρεμπόδιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ή ενέργειες που πλήττουν τη δημόσια περιουσία, αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Σε περίπτωση έκνομων πράξεων «που τελούνται εντός πανεπιστημίων ή εκτός πανεπιστημιακών χώρων και οι δράστες χρησιμοποιούν το χώρο των ΑΕΙ για να αποφύγουν τη σύλληψη, οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους. Παύει ο χώρος των πανεπιστημίων να αποτελεί χώρο έκνομων ενεργειών και καταφύγιο παράνομων ενεργειών. Εξομοιώνεται πλέον με δημόσιο χώρο, όταν πρόκειται για την τέλεση αξιόποινης πράξης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.
Πολάκης: «Το άσυλο το σεβάστηκαν και οι Γερμανοί»
Στην υπουργό Παιδείας, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, απάντησε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης.
«Δεν σας νοιάζει ούτε η νομιμότητα, ούτε τα κακουργήματα, ούτε η παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ», είπε ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στην κυρία Κεραμέως, για να συνεχίσει: «Τα προβλήματα που αναφέρεστε για τα Πανεπιστήμια αφορούν 3-4 το πολύ Ιδρύματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που για τις κακουργηματικές ή πλημμεληματικές πράξεις ποινικού χαρακτήρα που γίνονται εκεί δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο –ούτε την περίοδο που είχε καταργηθεί το άσυλο από 2011 έως 2017 – να τα σταματήσει η αστυνομία. Ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την πολιτική είναι η βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή σας διότι το Πανεπιστήμιο ιστορικά είναι συνδεδεμένο με το άσυλο στην Ελλάδα».
Οπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης «το άσυλο το σεβάστηκαν και οι Γερμανοί κατακτητές. Το Πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της αντιπαράθεσης των ιδεών, της γέννησης και αντιπαράθεσης ιδεολογικών ρευμάτων, της γέννησης και της ενίσχυσης με πολιτικά στελέχη πολιτικών σχηματισμών τα οποία ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο. Είναι ο χώρος που επωάζονται και θα συνεχίσουν να γεννιούνται, όποιον νόμο και να ψηφίσετε, ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό δεν θέλετε, αυτό πολεμάτε. Νομίζετε ότι με μία διάταξη που του τύπου ελεύθερα να μπαίνει η αστυνομία και με την υπόγεια διάδοση ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παίρνει τηλέφωνο θα το σταματήσετε. Θέλετε Πανεπιστήμια τα οποία να είναι μια ιδεολογική αποστείρωση στην κατεύθυνση της σκέτης τεχνοκρατικής και καλά αριστείας».