Παρά τα ευχολόγια για επιστροφή των μαθητών στο φυσικό περιβάλλον τους, δηλαδή στα σχολεία, η καθ’ ύλην αρμόδια, υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα εισηγηθεί την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Γυμνασίων, δηλαδή των βαθμίδων που απομένουν μετά το άνοιγμα των Λυκείων από τις 12 Απριλίου.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Πέμπτης, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να ανοίξουν άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των Λυκείων, εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς και το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων», είπε αρχικά η υπουργός, αλλά απαντώντας στην ερώτηση αν το υπουργείο Παιδείας θα εισηγηθεί την άλλη εβδομάδα το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων, ήταν αρνητική. «Για πριν από το Πάσχα, όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των Λυκείων, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες», είπε η κυρία Κεραμέως.
Η υπουργός επικαλέστηκε και πάλι την τηλεκπαίδευση, για την οποία η ίδια, μόλις το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την ανακοίνωση επαναλειτουργίας των Λυκείων, παραδέχτηκε ότι έχει όρια και είναι λύση ανάγκης – «μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη να βρεθούν τα παιδιά μας ξανά στις τάξεις, κατανοούμε την κόπωση από την πανδημία, και τα όρια της τηλεκπαίδευσης, η οποία –όσο χρήσιμη είναι– δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης» είχε πει.
Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, περιέγραψε ένα τρομακτικό χρονοδιάγραμμα: κλειστά τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια για τουλάχιστον ως τις 10 Μαΐου, δηλαδή για τρεις ολόκληρους μήνες από την ημέρα που ξαναέκλεισαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές με «βαθύ κόκκινο» (ήταν 11 Φεβρουαρίου).
Προφανώς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι άλλες και άλλωστε ακόμα και για τα Λύκεια υπήρξαν ενστάσεις. Χαρακτηριστική η δήλωση του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιτροπής, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση για άνοιγμα των Λυκείων– «θα φανεί τη Μεγάλη Δευτέρα τι θα έχει συμβεί, ας ελπίσουμε να εξελιχθούν όλα ομαλώς» είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».
Κατά τα άλλα, η υπουργός Παιδείας εξήγησε τη διαδικασία που καλούνται να ακολουθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Λύκεια, τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα.
Υποχρεωτικά είναι τα δύο self tests την εβδομάδα. Από τη Δευτέρα θα μπορούν να προμηθεύονται το δεύτερο self test, για να το κάνουν την Πέμπτη το πρωί. Υπογράμμισε ότι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ή την προηγούμενη ημέρα ή το πρωί της ίδιας ημέρας. Στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα το αποτέλεσμα. Αν είναι αρνητικό, εκδίδεται μία «κάρτα εισόδου» στο σχολείο.
Οι μαθητές θα πρέπει να την επιδεικνύουν στον καθηγητή της 1ης διδακτικής ώρας. Εάν δεν έχει εκτυπωτή, επιδεικνύει χειρόγραφη βεβαίωση την οποία συμπληρώνει ο γονέας. Ο διευθυντής του σχολείου έχει την ευθύνη για να ελέγχει τις βεβαιώσεις των καθηγητών.
Προανήγγειλε μάλιστα την επέκταση του μέτρου και σε οδηγούς σχολικών, καθαρίστριες, διοικητικό προσωπικό. Για τα κυλικεία προβλέπεται προσαρμοσμένη λειτουργία, στη βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
Εάν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός, ισχύει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο.
Εάν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή έχει στο σπίτι του άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δικαιολογείται η απουσία από το σχολείο και μπορεί να συμμετέχει σε διαδικτυακά τμήματα (τηλεκπαίδευση).
Απέφυγε να διευκρινίσει, πάντως, τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας μαθητής προσέλθει τη Δευτέρα χωρίς «κάρτα εισόδου», λέγοντας πως το πρώτο που θα γίνει είναι να εξηγηθεί ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία.