Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο βήμα της Βουλής στη θυελλώδη όπως εξελίχτηκε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο | ΙΝΤΙΜΕNEWS
Επικαιρότητα

Καβγάς στη Βουλή για τη φράση του Γεραπετρίτη ότι η απλή αναλογική έφερε τον… Χίτλερ

Οι αναφορές του υπουργού Επικρατείας κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των Τζανακόπουλου και Παφίλη, οι οποίοι του ζήτησαν να ανακαλέσει για λόγους ιστορικής ακρίβειας
Protagon Team

Ούτως ή άλλως ήταν μια δύσκολη συζήτηση: απλή αναλογική εναντίον ενισχυμένης, λαϊκή βούληση εναντίον κυβερνησιμότητας, μια μάχη ιδεολογικών οχυρών ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά στην Ολομέλεια με θέμα τον εκλογικό νόμο. Εκεί όμως που τα πράγματα ξέφυγαν ήταν όταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προχώρησε σε μια μάλλον άστοχη τοποθέτηση βάζοντας στην ίδια φράση την απλή αναλογική και την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία το 1933. Ποιος είδε τον ΣΥΡΙΖΑ (και βεβαίως το ΚΚΕ) και δεν τους φοβήθηκε…

Ο κ. Γεραπετρίτης ήθελε προφανώς να καταδείξει το πρόβλημα που προκαλεί ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό στις δημοκρατίες, αλλά σε εκείνο το σημείο τόνισε την ευθύνη που είχε η απλή αναλογική για τον Εμφύλιο στυην Ελλάδα και για την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία.

Αρχικά, ο υπουργός χαρακτήρισε «θεωρητικό απολίθωμα» την απλή αναλογική που έχει, όπως είπε, υπερακοντιστεί πλέον διεθνώς.

«Την απλή αναλογική την εισήγαγε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης και με αυτό οδηγηθήκαμε στις εκλογές του ’33 που με την αδυναμία να σχηματιστεί κυβερνητικός πόλος ανέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Τι προϋποθέτει η εφαρμογή της απλής αναλογικής; Ένα γνήσια διαβουλευτικό πνεύμα και πολιτική ευθυκρισία. Είναι διαβουλευτικό πνεύμα η πολωτική ρητορική για ανόητους σχεδιασμούς και ανίκανη κυβέρνηση; Με αυτή τη λογική θα πηγαίναμε; Με πόλωση και επιθετική ρητορική δεν λειτουργεί η απλή αναλογική».

Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος του ζήτησε να ανακαλέσει για λόγους ιστορικής ακρίβειας.

«Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, ο αντισημιτισμός, για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία! Είναι αθλιότητα ιστορική, πολιτική και ιδεολογική που σας καλώ να ανακαλέσετε άμεσα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν δίστασε ο κ. Γεραπετρίτης να αποδώσει και τον δικό μας εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική!  Αλλη μια άθλια ιστορική ανακρίβεια που δεν ανήκει στη σφαίρα του ιστορικού αναθεωρητισμού αλλά στη σφαίρα μιας ακροδεξιάς ρητορείας που δυστυχώς υιοθετεί στο πλαίσιο υπεράσπισης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού».

«Δεν αναφέρθηκα ότι προκλήθηκαν αυτά από την απλή αναλογική αλλά ανέφερα το οντολογικό περιβάλλον! Δεν απέδωσα χαρακτηρισμούς, αν θέλετε χαρακτηρισμούς υπάρχει και η τηλεόραση, αλλά σε αυτό το κοινοβούλιο ο καθένας είναι ελεύθερος να τοποθετείται!», απάντησε ο υπουργός.

Κάπου εκεί στη συζήτηση μπήκε και ο Θανάσης Παφίλης, του ΚΚΕ, ο οποίος θυμήθηκε τον μαξιμαλισμό της Αριστεράς και είπε ότι δεν υπάρχει καν δημοκρατία στη χώρα μας…

«Ποια δημοκρατία; Δικτατορία είναι της αστικής τάξης! Ποια δημοκρατία; Με 50 έδρες μπόνους; Είναι ληστεία! Για να φτιάξετε τι σταθερές κυβερνήσεις; Που θα κάνετε τι; Θα τσακίσουν τον λαό! Έχουμε βγει από τα ρούχα μας υπάρχουν και όρια!», είπε και πρόσθεσε: «Ακούσαμε απίστευτα και από τη πλευρά Τσίπρα ότι δήθεν την κρίση και τη χρεοκοπία την έφεραν τα εκλογικά συστήματα! Έλεος έχετε γίνει “πλυντήριο” του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».

Απευθυνόμενος και πάλι προς τον υπουργό σημείωσε: «Πώς ήρθε ο Χίτλερ στην εξουσία; Έγινε σύσκεψη των μεγάλων επιχειρήσεων και αποφάσισαν να παραδώσουν την εξουσία στο φασιστικό/ναζιστικό κόμμα. Και στη συνέχεια σύσκεψη τραπεζιτών! Το έκαναν αυτό γιατί πίστευαν ότι μπορεί να διεξάγει καλύτερα το πόλεμο για να κερδίσει η Γερμανία αυτά που έχασε! Το ΚΚ Γερμανίας πρότεινε συνασπισμό στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που αρνήθηκε».

Η επίμαχη τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη προκάλεσε και την αντίδραση επισήμως του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου του, Αλέξη Χαρίτση.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων και για να προχωρήσει η συζήτηση, ο κ. Γεραπετρίτης αναγκάστηκε να ανασκευάσει:

«Η αναφορά μου ήταν στο ιστορικό πλαίσιο! Προφανώς δεν φταίει η απλή αναλογική! Προφανώς ιστορικά έχετε απόλυτα δίκιο! Ευχαριστώ και συγγνώμη».