H χώρα θα έχει ελπίδες για ένα πιο φυσιολογικό Πάσχα και καλοκαίρι μόνο με την επιβολή ενός αυστηρού lockdown – όπως τον Μάρτιο του 2020, τόνισε ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, δρ Γιώργος Παυλάκης.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα σωστά. Αλλες χώρες έχουν σταματήσει την επιδημία στα σύνορά τους, μόνο με καραντίνα. Εμείς τώρα έχουμε και το εμβόλιο. Πρέπει να βρούμε τρόπους να τα πάμε καλύτερα. Το να κατηγορούμε όμως τα μέτρα, που είναι το μόνο πράγμα που έχει σώσει την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, είναι κακό, είναι τελείως λάθος. Τα μέτρα λειτουργούν. Δείτε Πορτογαλία, Ισραήλ και άλλες χώρες που δεν τα κατάφεραν», σημείωσε ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» αναφορικά με την αποδοτικότητα των μέτρων.
Το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος – χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή
«Χρειάζεται πειθαρχία ακόμα. Η επιδημία θα κοπάσει. Αν χάσουμε το κουράγιο και την υπομονή, θα είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει. Αυτοί που θέλουν να ανοίξουν, ας σκεφτούν ότι αν ανοίξει τώρα η Ελλάδα, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν στην Αττική, σε δυο εβδομάδες θα γίνει καταστροφή. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το λέμε. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι, αντί να συζητάμε για άνοιγμα, να κλείσει η Ελλάδα πραγματικά, όπως την άνοιξη, για δύο βδομάδες. Να γίνει ένα τίμιο lockdown και να κρατηθεί από όλους. Τότε, αν αρχίσουν και πέφτουν θεαματικά τα κρούσματα και δεν υπάρχει η ίδια πίεση στα νοσοκομεία, τότε μπορούν να προσδοκούν ένα λογικό ανοιγματάκι για το Πάσχα», υποστήριξε ο καθηγητής για να προσθέσει χαρακτηριστικά:
«Μη μετράτε Καθαρές Δευτέρες, κοιτάξτε την επιδημία. Τα νοσοκομεία στην Αττική είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή κατά τη γνώμη μου. Αν συνεχίσει αυτή η πορεία και αυτή την εβδομάδα είναι τα κρούσματα πάλι ψηλά ή ανεβαίνουν, αυτό πρέπει να το κοιτάξουν οι επιτροπές πολύ σοβαρά. Χρειάζεται να γίνει κάτι. Αντί να ζητάμε για άνοιγμα, ας κάνουμε το σωστό».
Για αυτό, επέμεινε, θα πρέπει να είναι «όλα κλειστά, ό,τι μπορεί να κλείσει, να το επιβάλει η κυβέρνηση για δύο εβδομάδες. Και να πει ότι αν πέσουν τα κρούσματα, ιδίως στην Αττική που είναι πολύ επικίνδυνη, με όλα αυτά τα καινούργια στελέχη και την κατάσταση που βλέπουμε στα νοσοκομεία, τότε ανοίγουμε προσεκτικά για το Πάσχα».
Ειδικά για την εστίαση, ο δρ Παυλάκης ήταν κατηγορηματικός: «Την εστίαση ξεχάστε την. Αν δεν ανοίξει ο καιρός και δεν πέσουν τα κρούσματα, η εστίαση θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι κίνδυνος θάνατος. Αν κλείσουν οι δουλειές, εργοστάσια κ.λπ, η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο, να μπορέσει να βάλει κανόνες σε όλους τους εργασιακούς χώρους, για πολύ εντονότερη ατομική προστασία. Αυτό δεν τηρείται και φέρνει περισσότερα κρούσματα».
Σε ερώτηση, τέλος, για τα σχολεία ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι «η κατάσταση δεν είναι σταθερή και διαχειρίσιμη. Οποιαδήποτε στιγμή γίνει ακόμα και εικονικό χαλάρωμα, π.χ. αν πει ότι ανοίγει τα σχολεία, θα δοθεί το μήνυμα για περαιτέρω χαλάρωση και θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τσουνάμι στην Αττική».
«Να κλείσουν. Να δούμε τα άλλα μοντέλα που υπάρχουν παγκόσμια, να δώσουμε κι άλλο χρόνο στα εμβόλια να δουλέψουν. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη», κατέληξε στην απάντησή του ο καθηγητής.