Ενα μικρό παιδί στην Ειδομένη μπροστά στον φράχτη που του κρύβει το μέλλον | Reuters
Επικαιρότητα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Επαναστάτησαν» οι πρόσφυγες στην Ειδομένη και έριξαν τον φράχτη – Το λιμάνι του Πειραιά και οι εθνικές οδοί έχουν γίνει hot spot, ενώ έρχονται και άλλοι πρόσφυγες από τα νησιά – Ο ΟΗΕ ζητάει να μισθωθούν ξενοδοχεία για τους μετανάστες
Protagon Team

Αν ο Πειραιά είναι η πραγματική απεικόνιση της προσφυγικής κρίσης, τότε τα πράγματα είναι εξόχως δύσκολα. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, για άλλη μια φορά, γέμισε με πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται κατά εκατοντάδες με τα πλοία της γραμμής. Μια κατάσταση που τείνει να αποκτήσει οριακά χαρακτηριστικά από τη στιγμή που τα Σκόπια «σφράγισαν» τα σύνορά τους.

Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 άνθρωποι, που δεν μπορούν να φύγουν, ενώ τα Σκόπια ανακοίνωσαν πως -προς το παρόν τουλάχιστον- μόλις 100 άτομα θα περάσουν σήμερα τα σύνορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που φτάνουν στον Πειραιά να ξεκινούν την οδύσσειά τους προς την Ειδομένη ελπίζοντας στο θαύμα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μετανάστες έριξαν τον φράχτη στα Διαβατά με σκοπό να ξεκινήσουν για τα σύνορα. Αρκετοί είναι αυτοί που μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και έχουν ήδη εγκαταλείψει το στρατόπεδο, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που επισκεπτόταν το χώρο την ώρα του επεισοδίου, «η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου». «Εχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια».

Ωστόσο, και στο εσωτερικό της Ελλάδας τα πράγματα δεν είναι καθόλου ήρεμα.  Λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Πέμπτης, οι μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη εδώ και δύο ημέρες αποφάσισαν να ξεκινήσουν πεζή για την Ειδομένη, προσπερνώντας τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους σταματήσουν δύο φορές. Η κυκλοφορία στον δρόμο δεν έχει σταματήσει, οι πρόσφυγες με τα παιδιά τους περπατούν πάνω στο οδόστρωμα, δίπλα στις νταλίκες, ενώ κανείς δεν ελέγχει το τι συμβαίνει. Τελικά, λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή από την Τροχαία να ξεκινήσουν τα λεωφορεία για να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους, χωρίς να διευκρινιστεί πάντως αν θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη ή το κέντρο προσφύγων στα Διαβατά.

Κι άλλο καράβι στον Πειραιά

Στο μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που καταφτάνουν στον Πειραιά ολοένα και αυξάνεται. Στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στο λιμάνι άλλα 1.352 άτομα με το Blue Star Ι από Χίο και Μυτιλήνη ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένονται κι άλλοι.

Στον Πειραιά τους υποδέχονται εθελοντές, ενώ είναι διαθέσιμος και στεγασμένος χώρος για να παραμείνουν εκεί. Κατόπιν γίνεται «διαλογή», μεταξύ εκείνων που έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα για να περάσουν στα Σκόπια και των υπολοίπων που προς το παρόν τουλάχιστον, είναι αναγκασμένοι να μείνουν εδώ – ή να αναζητήσουν εναλλακτικά περάσματα.

Λίγο πριν από το μεσημέρι κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 699 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το πλοίο παρέλαβε 30 άτομα από την Κω, 11 από την Κάλυμνο και 658 από τη Λέρο.

Ταξίδι με αβέβαιο μέλλον

Από τη στιγμή που τα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι σφραγισμένα, το πρόβλημα παραμένει και διογκώνεται. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναγκάζονται να περιδιαβαίνουν την ελληνική ενδοχώρα με στόχο να φτάσουν στην Ειδομένη, δίχως όμως να γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να περάσουν το φράχτη. Αρα, το όνειρο διαφυγής προς την Β. Ευρώπη είναι μάλλον άπιαστο για τους περισσότερους.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ ενημέρωσαν ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση σε μόλις 100 άτομα – τη στιγμή που στην Ειδομένη περιμένουν πάνω από 3.000 άτομα να διαβούν τα σύνορα, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.

Εθνική οδός που έγινε hot spot

Κατά μήκος των εθνικών δρόμων και σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας η κατάσταση είναι δραματική με τα καραβάνια των μεταναστών να έχουν αποφασίσει με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσο (συνήθως με τα… πόδια) να φτάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Στο Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη Αλμυρού, έχει σημειωθεί το αδιαχώρητο. Στο σημείο παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 550 άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία.

 Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνδράμουν τους μετανάστες. Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων. Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες. Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία.

Στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας Τρικάλων έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 350 πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί, τους οποίους υποδέχτηκαν οι αρχές του δήμου Τρικκαίων και εθελοντικές ομάδες.

Στην Κοζάνη, τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν την περασμένη Δευτέρα και έκτοτε οι άνθρωποι φιλοξενούνται στο κλειστό της πόλης και οι ανάγκες τους εξυπηρετούνται από τους φορείς της πόλης, τους εθελοντές αλλά και την προσφορά των απλών πολιτών. Εντός του κλειστού γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιο ιατρείο και εκεί διενεργούνται συνεχώς προληπτικές εξετάσεις, σε όσους το επιθυμούν, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίες δέχονται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της εθελοντικής ιατρικής ομάδας από τους διασώστες Κοζάνης.

Αναμένονται άλλοι 2.000 μετανάστες από Μυτιλήνη

Φυσικά, ο αριθμός των προσφύγων δεν πρόκειται να μείνει ο ίδιος. Αντίθετα, αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου 1.800 μετανάστες στη Μυτιλήνη που αναμένεται να έρθουν τις επόμενες ώρες στον Πειραιά.

Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 380 πρόσφυγες που αναχώρησαν τα χαράματα με το πλοίο της άγονης γραμμής προς Καβάλα, ξεπερνά τους 2100 ο αριθμός των όσων θα προστεθούν στους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι προκειται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Νορβηγίας Ελίζα Ασπακερ. Η υπουργός θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας και άλλους χώρους αποβίβασης και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων.

ΟΗΕ: «Να μισθωθούν ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες»

Στο μεταξύ, τη μίσθωση ξενοδοχείων ενός ή δύο αστέρων άνω των 100 κλινών το καθένα, προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες για διάστημα εννέα μηνών, ζητά από την Ενωση Ξενοδόχων η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τα ξενοδοχεία αυτά πρέπει να είναι 50 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Ενωση Ξενοδόχων.

Κομισιόν: «Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες»

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πολύ σκληρά για να αποφύγει μονομερείς ενέργειες», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό, ενώ επισήμανε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι να διευκολύνει τον διάλογο και να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.
Αυτό ανέφερε πως ήταν το περιεχόμενο και της σημερινής συνάντησης κατά το πρόγευμα των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμμετείχαν και αρμόδιοι υπουργοί από τη ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται επί τόπου για να εντοπίσει τις άμεσες ανάγκες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την πρωτοβουλία με την οποία θα είναι δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός ΕΕ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αναφορικά με ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, η Νατάσα Μπερτό είπε πως είναι δύσκολο να δει η Επιτροπή με ποιον τρόπο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ενταχθεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη μέλη. «Ο διάλογος, όμως, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Περιμένουμε διευκρινήσεις από την πλευρά της Ουγγαρίας και μέχρι τότε δεν μπορούμε να κρίνουμε αν είναι νομικά αποδεκτό ή όχι», ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση της Βιέννης των χωρών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Αυστρία όπως και η ολλανδική Προεδρία για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Στήνουν 2.558 σκηνές σε όλη την επικράτεια

Συνολικά 2.558 σκηνές στήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να φιλοξενήσει 14.350 μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια.  Με σημερινή απόφασή της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ενέκρινε την κατ’εξαίρεση διάθεση από το Αποθηκευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 2.058 σκηνών των 6 ατόμων και 500 σκηνών των 4 ατόμων, «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων». Η παραλαβή των σκηνών θα γίνει από τις Ενοπλες Δυνάμεις ενώ την ευθύνη της σωστής ανάπτυξής τους και της φύλαξης τους έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.