Σκάνδαλο άνευ προηγουμένου για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποτελούν οι 6.750 θάνατοι εργατών που δούλευαν στο Κατάρ σε κατασκευές σχετιζόμενες με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Ως γνωστόν, λόγω των κλιματικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής –καύσωνας και υγρασία, ένας συνδυασμός που καθιστά εφιάλτη το ποδόσφαιρο και όχι μόνο αυτό–, τα ματς δεν θα διεξαχθούν καλοκαίρι ως είθισται, αλλά από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Αυτοί οι ασιατικής καταγωγής εργάτες που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα πήγαν στην αραβική χώρα του Κόλπου ως μετανάστες, θαμπωμένοι από το σίγουρο μεροκάματο στα έργα ανοικοδόμησης σταδίων και άλλων εγκαταστάσεων που προορίζονται για τα ματς, για τις προπονήσεις, κ.λπ.
Οι περισσότεροι από τους σκοτωμένους εργάτες είναι Ινδοί, αλλά αρκετοί είναι και οι Νεπαλέζοι, οι Μπανγκλαντεσιανοί, οι Πακιστανοί και οι Κεϋλανέζοι (Σρι Λάνκα). Στον αριθμό των νεκρών δεν υπολογίζονται οι Αφρικανοί, μετανάστες από την Κένυα κυρίως, και οι Φιλιππινέζοι – άλλα δύο έθνη που τροφοδότησαν με εργατική δύναμη τους Αραβες.
Ο βρετανικός Guardian έκανε τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις και υπολόγισε ότι από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών και μέχρι σήμερα, ένα χρονικό διάστημα περί τα 10 έτη δηλαδή, 12 εργάτες σκοτώνονταν κάθε εβδομάδα κατά μέσον όρο. Στην ποδοσφαιρική γλώσσα, αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε μία πλήρη ομάδα και σε έναν αναπληρωματικό παίχτη. Ας ονομάσουμε την κάθε εργατική δωδεκάδα που χάθηκε «Σπάρτακος».
Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ είχε αδιανόητο κόστος σε εργατικό αίμα. Πρόκειται για τρομακτικό γεγονός, που συνετελέσθη πίσω από τη βιτρίνα της πολυτελούς διοργάνωσης της FIFA.
Ενδιαφέρον στοιχείo της έρευνας του βρετανικού Μέσου είναι επιπλέον και το γεγονός ότι το Κατάρ επισήμως αποδέχεται μόνο 67 εργατικά ατυχήματα. Από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian η ενόχληση ήταν μεγάλη τόσο στην κυβέρνηση του Κατάρ όσο και στην ηγεσία της FIFA.