O υφ. Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου στην παρέμβασή του στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Επικαιρότητα

«Καταπέλτης» ο Οικονόμου για ΣΥΡΙΖΑ: Ομνύετε καταληψίες – αναγορεύετε τον Κουφοντίνα σε λαϊκό αγωνιστή

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αποδόμησε στη Βουλή την επιχειρηματολογία Σπίρτζη. Αίσθηση από εύρημα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που εμφανίζει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσονται υπέρ της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, σε ποσοστό 39%
Protagon Team

Ομνύετε υπέρ των καταληψιών και πετροβολάτε τους αστυνομικούς, την ώρα που στελέχη σας αναγορεύουν τον Κουφοντίνα σε λαϊκό αγωνιστή, τόνισε στη Βουλή υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, και τις καταγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αστυνομικού αυταρχισμού.

«Πετροβολείτε με κάθε ευκαιρία τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Στελέχη σας πρωταγωνιστούν σε δίκτυο υποστήριξης στον Κουφοντίνα αναγορεύοντάς τον σε λαϊκό αγωνιστή . Ομνύετε υπέρ των καταληψιών. Χαρακτηρίζετε αστυνομοκρατία, στη δημοκρατική Ελλάδα την παρουσία ανδρών και γυναικών της ΕΛ.ΑΣ δίπλα στον πολίτη. Μιλάτε συνεχώς για κακομεταχείριση συλληφθέντων. Η απάντηση της Αστυνομίας σε όλα αυτά είναι ότι στην αστυνομία δεν υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες ούτε υπήρχαν διότι τέτοιες δραστηριότητες δεν γίνονται ανεκτές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου στην απάντησή του προς τον κ. Σπίρτζη που «είδε» (στην ερώτησή του) αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για αστυνομοκρατία και ενίσχυση του αστυνομικού αυταρχισμού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση κατά 29,96% στις κλοπές, 29,66% σε κλοπές τροχοφόρων και 43,04% ληστείες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, απέδωσε την εικόνα αυτή στο… lockdown.

Tην ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία, το 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν υπέρ της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, ΟΠΠΙ).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega Channel, ποσοστό 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της ΟΠΠΙ, έναντι 59% που απαντά ότι είναι κατά. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο Κίνημα Αλλαγής είναι 84% (υπέρ) και 13% (κατά).

Πρύτανης ΑΠΘ: Σεκιούριτι έχουμε, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν κανέναν

Σεκιούριτι στα Πανεπιστήμια υπάρχουν αλλά δεν αρκούν, δεδομένου ότι νομοθετικά, από μόνη της δεν μπορεί καμία εταιρεία σεκιούριτι να ακουμπήσει κανέναν, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)  Νίκος Παπαϊωάννου.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα τόσο στρουθοκαμηλίζουμε, θέλουμε λύσεις στο θέμα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» και χαρακτήρισε  «άκρατο συντηρητισμό» τη στείρα στάση των άλλων πρυτάνεων έναντι της ίδρυσης της ΟΠΠΙ.

«Πρέπει να ξεφύγουμε  από στείρες ιδεολογικές προκαταλήψεις, γιατί η κοινωνία και η ακαδημαϊκή κοινότητα χρειάζονται λύσεις, όχι στο ζήτημα της φύλαξης, αλλά στο θέμα της ασφάλειας και όταν μιλάω για ασφάλεια να μη ζήσουμε φθορές ξένης περιουσίας, να μη ζήσουμε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ανθρώπινης οντότητας, να μην ξαναζήσουμε χτισίματα καθηγητών μέσα στις αίθουσες και μέσα στα αμφιθέατρα», τόνισε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη  ο κ. Παπαϊωάννου.

Οπως επεσήμανε, σεκιούριτι στα πανεπιστήμια υπάρχουν για τη φύλαξη, αλλά για πράξεις καθαρού ποινικού δικαίου, δεν μπορεί νομοθετικά από μόνη της καμία σεκιούριτι να ακουμπήσει κανέναν.

Είναι προφανές, τόνισε, ότι από έκει και πέρα τα πανεπιστήμια είναι χώρος ελληνικής επικράτειας και είναι προφανές ότι επειδή έχουν μία ιδιαιτερότητα τα πανεπιστήμια, χρειαζόμαστε ένα όργανο που να συνεπικουρεί, που θα αναλάβει το επιχειρησιακό κομμάτι.

Οι πρυτάνεις, συνέχισε, δεν γνωρίζουν από επιχειρήσεις και μία συντεταγμένη πολιτεία πρέπει σε όλους τους χώρους να λειτουργεί συνεργατικά.

«Άλλο συνεργασία και άλλο να έχω εγώ την ευθύνη για ένα υπηρεσιακό σχέδιο καλό ή κακό που δεν το ξέρω, δεν το έχω σπουδάσει, δεν είναι αρμοδιότητα μου», παρατήρησε ο κ. Παπαϊωάννου και κατέληξε λέγοντας:

«Κάθε νόμος κρίνεται στην πράξη, είναι ώριμη πλέον τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και η πλειονότητα των φοιτητών να προασπίσουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης,δεν μπορείς να με προσβάλλεις σε ατομικό επίπεδο ή να φθείρεις τη δημόσια περιουσία, εκεί θα είναι η αντίδραση, όχι στο να μαζευτούν 50- 100-1000 και να αντιδράσουν για κάτι που το θεωρούν λογικό μέσα στη φοιτητική τους ζωή, αυτό είναι υγεία, είναι ζωή, τα άλλα δεν είναι υγεία και δεν τα βλέπουμε σε κανένα διεθνές σοβαρό πανεπιστήμιο»