Τις παρεμβάσεις και τις πρακτικές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατήγγειλε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά την τρίτη μέρα κατάθεσής της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Η δικαστική λειτουργός, η οποία ήταν αυτή που είχε παρομοιάσει τον πρώην υπουργό με τον Ρασπούτιν, τον «έδειξε» ως ενορχηστρωτή σκευωρίας. Εκανε λόγο για κατασκευασμένες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ακόμη και για ένα κλίμα πιέσεων και στοχοποίησης σε βάρος της, που την έκανε να φοβηθεί για την οικογένειά της.
Μέλος της επιτροπής, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, σημείωνε με νόημα ότι «με την κατάθεσή της, η κυρία Ράικου έδειξε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τελέσει τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση».
Η επιτροπή αναμένεται να καλέσει, την ερχόμενη Τρίτη, ως μάρτυρα, τον Παναγιώτη Αθανασίου, εισαγγελέα Εφετών ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων και είχε χειριστεί δύσκολες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς και υποθέσεις του τραπεζικού τομέα.
«Γιατί έστησε τη σκευωρία»
Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είπε ότι το ενδιαφέρον του εστιαζόταν μόνο στους πολιτικούς και «πουθενά αλλού». Εξήγησε ότι «δεν είναι αθέμιτο να ρωτήσει κάποιος υπουργός για την πορεία μίας υπόθεσης. Εδώ ήταν όμως κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis. Γι’ αυτό και έστησε την σκευωρία».
Σχετικά με τις παρεμβάσεις του πρώην υπουργού είπε ότι είχαν «αρκετούς» αποδέκτες. «Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου ότι έχουν περάσει τα ίδια αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης. Δείτε εμένα που αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις… Και στοχοποίηση στη στοχοποίηση φθάνεις να φοβάσαι ακόμη και για την ζωή σου. Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Με τη στοχοποίηση εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις».
Τον κατηγόρησε μάλιστα ευθέως επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. «Κατάλαβα ότι για όλα αυτά που συνέβησαν σκέφτηκα ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του γιατί αισθανόμουν ότι με τις ενέργειές του επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ».
Δήλωση Παπαγγελόπουλου
Με αφορμή την κατάθεση της Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα κατέθεσε ότι εκτός από Ρασπούτιν, τρομοκράτης που βάζει βόμβες, είμαι και αρχηγός χούντας που επιδιώκω την κατάλυση της Δημοκρατίας. Όμως για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της άκρα του τάφου σιωπή, σε απλά ελληνικά “μούγκα στη στρούγκα”. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια, να ανοίξουν οι λογαριασμοί της. Να δούμε εάν είμαι εγώ πλαστογράφος ή η κυρία Ράικου μεγάλη ψεύτρα και απατεώνισσα, που ισχυρίζεται ότι πλαστογράφησα εμβάσματα φαρμακευτικών εταιρειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς της».
«Κατασκευασμένες μαρτυρίες»
Σε ερώτημα που της τέθηκε για το πώς είδε την εξέλιξη της υπόθεσης της Novartis μετά την παραίτηση της ίδιας από την εισαγγελία, η Ελένη Ράικου απάντησε ότι «θέλανε να διακόψουν την έρευνα του σκανδάλου. Και αυτό συνέβη. Γνώμη μου είναι ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι κατασκευασμένες. Αυτό προκύπτει.
» Πρώτον από το ίδιο περιεχόμενο των καταθέσεων. Δεύτερον κάθε φορά κατονομάζεται τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Τρίτον η έρευνα ξεκίνησε Νοέμβριο και έφτασε Φεβρουάριος. Όταν άκουσα μάλιστα ότι είχαν καταστήσει μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Μανιαδάκη, νόμιζα ότι ήταν λάθος των δημοσιογράφων. Επ’ ουδενί δεν μπορούσε να πάρει ο Μανιαδάκης προστασία.
» Ποτέ μα ποτέ παγκοσμίως δεν έχουν εμπλακεί τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα. Με εξαίρεση μια περίπτωση στην Ιταλία ποτέ τόσα πρόσωπα της πολιτικής δεν εμπλέκονται σε τέτοια υπόθεση. Όταν άκουσα τα ονόματα των δέκα μου έκανε εντύπωση. Τον κ. Πικραμμένο; Δέκα πολιτικά πρόσωπα; Είναι δυνατόν;»
Εξήγησε ακόμη ότι «το γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς είναι σε τέτοιο σημείο που μπορεί να παρθεί κατάθεση με απόλυτη μυστικότητα. Σε γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ δεν πηγαίνουμε για να συναντήσουμε τους μάρτυρες». Η αναφορά της εισαγγελέως ήταν σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο φέρεται να συναντούσε μάρτυρες ο κ. Παπαγγελόπουλος.
«Ετρεμε η ψυχή μου»
Η πρώην εισαγγελέας μετέφερε στην Επιτροπή τους φόβους της να μην χτυπήσουν την ίδια ή το παιδί της. «Από την αρχή φάνηκε πώς θα κυλούσε το πράγμα. Και μου λένε, γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή; Μα γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος», είπε.
Πρόσθεσε ακόμη: «Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Ετρεμε η ψυχή μου μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη. Δεν μιλούσα κι έλεγα θα περάσει. Όταν όμως πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό μου είπα “δεν το ανέχομαι”. Μετά θα στοχοποιούνταν και τα παιδιά μου. Ήθελαν να πλήξουν το κύρος μου για να αναδείξουν την ικανότητα της Τουλουπάκη. Βρήκαν αυτό τον άθλιο τρόπο για να χτυπήσουν την οικογένειά μου. Εκεί είπα “ως εδώ”».
Αναφορικά με τη αμοιβή του γιατρού συζύγου της από τη Novartis, η Ελένη Ράικου δεν μπόρεσε να προσκομίσει αντίγραφο της σύμβασης που εκείνος είχε υπογράψει με την εταιρεία για μελέτη στην οποία μετείχε. Αντίγραφο της σύμβασης είχαν ζητήσει μέλη της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Αναζήτησα τα αρχεία. Δυστυχώς όμως, προ ετών, είχε πλημμυρίσει το σπίτι μας και δεν βρέθηκαν», φέρεται να κατέθεσε.