Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα λαμβάνουν μέτρια ή καθόλου ιατρική φροντίδα για τα περισσότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου οι οποίοι σημειώνουν ότι μόνο οι μισές έγκυες γυναίκες έχουν πρόσβαση σε είδη μητρικής φροντίδας.
Στην Ελλάδα συναθροίζονται περίπου 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες σε υπερπλήρεις, ως επί το πλείστον, καταυλισμούς, αναφέρει το Reuters.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, οι μισές από τις φετινές αφίξεις, οι οποίες ανέρχονται στις 20.000, είναι γυναίκες και παιδιά.
Η έρευνα των Γιατρών του Κόσμου σε 14.000 γυναίκες που έχουν νοσηλευτεί στις κλινικές της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια συμπέρανε ότι λιγότερο από το 47% των εγκύων είχε πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα, προτού παρέμβει ο οργανισμός.
Επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 72% των προβλημάτων υγείας των γυναικών δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε ή δεν αντιμετωπίστηκε καθόλου.
Ενώ οι περισσότερες χώρες υποδοχής προσφέρουν κάποιο είδος ιατρικής εξέτασης στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, η ποιότητά της αμφισβητείται, καθώς επιπροσθέτως αγνοούνται τα τυχόν ψυχολογικά προβλήματα σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση.
«Η κάθε μητέρα αξίζει μια καλή φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένες να ζουν δεν θα πρέπει να επηρεάσει αυτό το βασικό τους δικαίωμα», δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα.