«Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες» σχολίασε η Λίνα Μενδώνη για την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη |
Επικαιρότητα

«Καταγγελία επώνυμη για τον Λιγνάδη – ακόμα – δεν υπάρχει»

«Ο καθένας έχει την ελευθερία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως εκείνος κρίνει, είτε αφορά σε φήμες, είτε αφορά σε καταγγελίες» σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την παραίτηση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου
Protagon Team

«Πρέπει να σπάσει το απόστημα», της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στο χώρο του θεάματος, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων και την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Μιλώντας στο Θέμα FM, η κυρία Μενδώνη, τόνισε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τον κ. Λιγνάδη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης χθες, αργά το απόγευμα, μου έστειλε την παραίτησή του η οποία και έγινε δεκτή. Ο ίδιος, μέσα στην επιστολή παραίτησης αναφέρει και τους λόγους. Ξέρετε, μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει αντοχές και αυτές δεν μπορούμε να τις παραγνωρίζουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες. Γιατί πρέπει να πω, ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάποια καταγγελία επώνυμη δεν υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, ο καθένας έχει την ελευθερία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως εκείνος κρίνει, είτε αφορά σε φήμες, είτε αφορά σε καταγγελίες. Επαναλαμβάνω ότι για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καταγγελίες μέχρι σήμερα που μιλάμε, επώνυμες, δεν έχουν υπάρξει», είπε η ίδια.

Αναφερόμενη στη σωρεία καταγγελιών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή έχουν γίνει στον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών, η υπουργός δήλωσε: «Στην Ελλάδα έρχεται το φαινόμενο αυτό, το ελληνικό #metoo, όπως είπατε, με καθυστέρηση κάποιων χρόνων. H ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2017. Για μένα, μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, το οποίο αναπτύσσεται, είναι σημαντικό ότι αρχίζει να αποκαλύπτεται η κατάσταση αυτή, που δεν είναι μόνο ελληνικό δεδομένο, αλλά διεθνές. Είναι υγιές, το απόστημα αυτό, να σπάσει.

Και νομίζω ότι όλοι, οφείλουμε αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου, πριν από κάποιες εβδομάδες, έδωσε το έναυσμα σε ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, βιαστεί, είτε σωματικά, είτε σεξουαλικά, ή ψυχολογικά ή ψυχικά, να μιλήσουν. Να μιλήσουν ανοικτά και επώνυμα, μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο τελειώσει αυτή η ιστορία και τα πράγματα και στον χώρο του πολιτισμού -προφανώς δεν είναι μόνο ο χώρος του πολιτισμού, το ξέρετε καλά, το ξέρουμε όλοι, είναι πολλοί επαγγελματικοί χώροι- αποκτήσουν επαγγελματική διάσταση.

Σε όλο αυτό το φάσμα, το οποίο επαναλαμβάνω, είναι νοσηρό, είναι τοξικό, πρέπει όλοι να δείξουμε την υπευθυνότητα που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον κάθε πολίτη. Και ο καταγγέλλων και ο καταγγελλόμενος και αυτοί οι οποίοι θα χειριστούν αυτές τις υποθέσεις, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, καθώς αυτά τα φαινόμενα τραυματίζουν ψυχές. Αυτό για μένα είναι το σημαντικό. Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».