Ιδιαίτερα αιχμηροί για τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκο Σακελλαρίου, εμφανίζονται οι -πρώην πια- συνάδελφοί του στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την απόφαση παραίτησής του.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ σπεύδουν να καταδικάσουν «κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον πρόεδρό του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ δεν παραλείπουν να «απαντήσουν» στην απόφαση παραίτησης του κ. Σακελλαρίου, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ «παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και το νόμο» και δεν παραιτούνται, ούτε φυγομαχούν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνεπές στις πάγιες θέσεις του, καταδικάζει κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον Πρόεδρό του.
Οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και το νόμο. Δεν παραιτούνται, δεν φυγομαχούν.
Ο Αντιπρόεδρος Ε. Αργυρός, Πάρεδρος
Η Γενική Γραμματέας Ε. Κουράκου, Εισηγητής
Ο Ταμίας, Ν. Νικολάκης, Εισηγητής
Το αναπληρωματικό μέλος Ε. Κουλεντιανού, Εισηγητής
Το αναπληρωματικό μέλος Δ. Τσαρούχας, Εισηγητής».
Την ανακοίνωση της Ένωσης δεν υπογράφουν ο πρόεδρός της, Ευθύμιος Αντωνόπουλος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μιχάλης Πικραμμένος, δεδομένου ότι συμμετέχουν στη σύνθεση του Δικαστηρίου που εξετάζει τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου.
Όπως έλεγαν οι συνάδελφοι (μέχρι χθες) του κ. Σακελλαρίου στο protothema.gr , δεν μπορεί ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ να επικαλείται ότι οι διαρροές δεν τον άφηναν να ασκεί τα καθήκοντά του με «την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα» και αυτό γιατί μεταξύ των βασικών στοιχείων και «χαρισμάτων» του δικαστή είναι η ηρεμία, η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, η αντικειμενικότητα, η ανυπαρξία θυμού και μίσους, κ.λπ. Σε αντίθετη περίπτωση ο δικαστής δεν μπορεί να ανεβαίνει στην έδρα και να δικάζει, γιατί δεν μπορεί να αποδίδει Δικαιοσύνη…
Αντίστοιχα, πρόσθεταν, στη δήλωση παραίτησης του δεν μπορεί, να αφήνει σαφείς πολιτικές αιχμές, ούτε να δίνει έμμεσες κατευθύνσεις στους τέως συναδέλφους τους επί των εκκρεμών υποθέσεων για τις οποίες πρόκειται να αποφανθούν, αλλά ούτε και να μιλά για συνταξιούχους – θύματα των μνημονίων, καθώς -όπως επισήμαιναν με νόημα- με τέτοιου είδους αναφορές, την επόμενη φορά οι συνταξιούχοι δεν θα αρκεστούν απλά σε μία συγκέντρωση-διαδήλωση έξω από το κτίριο του ΣτΕ.
Κοντονής: Ηχηρή απάντηση σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και Βερβεσό
Αμεση ήταν η «αξιοποίηση» της ανακοίνωσης των δικαστών του ΣτΕ από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, που την εξέλαβε ως «ηχηρή απάντηση» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, οι οποίοι -όπως καταγγέλλει- θέλησαν να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης, μέσω της παραίτησης Σακελλαρίου.
Η ανακοίνωση του υπουργού έχει αναλυτικά ως εξής:
«Η σημερινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί ηχηρή απάντηση στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι προσπάθησαν χθες μέσω της παραίτησης του κ. Νικολάου Σακελλαρίου από τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ, να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της Κυβέρνησης. Αν θέλουν ας τη μελετήσουν, για να μην εκτεθούν για άλλη μια φορά».