Ο Νίκος Φίλης έστρεψε για μία ακόμη τα βέλη της κριτικής του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας κατά τη συζήτηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη Βουλή, ατελή την πρόταση του κόμματός του για άρθρο 3 και τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα τη στηρίξει, έχοντας ενώπιόν του αυτό πουπροτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια ατελή πρόταση για τις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας. Συμβιβάζομαι και την υποστηρίζω κατ’ οικονομία, βλέποντας και τι προτείνει το κυβερνητικό κόμμα»,, παρατήρησε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Οι αναφορές του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ουδετερόθρησκου κράτους, προκάλεσαν ην αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη. «Η επικρατούσα θρησκεία έχει να κάνει με το 98% του ελληνικού λαού και δεν έχει να κάνει με κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση», ήταν η σχετική επισήμανσή του.
Προηγουμένως ο κ. Φίλης είχε χαρακτηρίσει ώριμο το αίτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, ζήτημα που όπως σημείωσε, είχαν θέσει ο Κοραής και ο Ρήγας. Δεν θίγει το δικαίωμα του πολίτη να θρησκεύεται, αντιθέτως το διασφαλίζει, τόνισε και έκανε λόγο για φονταμελιστές που επιμένουν στη σημερινή πραγματικότητα και δεν σέβονται το δικαίωμα του πολίτη και τον ηθικό ρόλο της Εκκλησίας.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «επένδυσε μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο άρθρο 3 ισχυριζόμενος ότι η αναθεώρηση του είναι ώριμη και συμβαδίζει με την νεωτερικότητα».
«Πού βρισκόταν όλη αυτή η σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν συνεργαζόταν με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ή όταν προχώρησε στην αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη επειδή διαφώνησε η εκκλησία με τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία;» διερωτήθηκε ο κ. Καμίνης.
Το άρθρο 3 του Συντάγματος διατυπώνει τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας διαχρονικά, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι είναι υπεκφυγή να λέγονται τα περί επικρατούσας θρησκείας γιατί δεν υπάρχει συνταγματική διάταξη να υστερεί κανονιστικής ισχύος.