Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση στην πρώτη φάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, φαίνεται πως προκαλεί ήδη (μεγάλο) προβληματισμό και αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες, τα σχέδια και οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό έχουν συναντήσει την απολύτως απορριπτική διάθεση των δανειστών και την πλήρη απαξίωση της πρότασης Κατρούγκαλου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.
Κατά τα όσα διέρρευσαν από κομματικές πηγές, ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση αυτή υπερασπίστηκε με σθένος τις «κόκκινες γραμμές » του κόμματος κατά την λογική της μη περαιτέρω μείωσης κύριων συντάξεων και ανέπτυξε την γνωστή επιχειρηματολογία της υπεράσπισης συγκεκριμένων κοινωνικών τάξεων («ταξική μεροληψία», σύμφωνα με τον πολιτικό νεολογισμό της Ολγας Γεροβασίλη).
Όμως άλλες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι στην συγκεκριμένη κομματική συνεδρίαση κυριάρχησε ο προβληματισμός και η ανησυχία. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από κάποιες πηγές που έχουν γνώση για τα όσα συνέβησαν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, μεγάλη μερίδα των μελών του οργάνου έθεσε ευθέως θέμα αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις προτάσεις που διαμορφώνονται.
H αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι μεγάλη και ότι από πλευρά ηγεσίας επιχειρείται μία συνεννόηση με βουλευτές που φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τα μέτρα
Υπήρξαν δε και φωνές, οι οποίες υποστήριξαν τη λογική μιας «ηρωικής εξόδου» από την κυβέρνηση με τη λογική να διαφυλαχθεί έστω και κατ’ ελάχιστον η «αριστερή ταυτότητα» του κόμματος και υπό τον φόβο ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην στήριξη και ψήφιση των συγκεκριμένων μέτρων, η πολιτική του φθορά θα είναι νομοτελειακή, ταχεία και δραματική.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα απέναντι σε αυτές τις εισηγήσεις.
Παράλληλα όμως, άλλες πηγές αναφέρουν ότι η αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι μεγάλη και ότι από πλευρά ηγεσίας επιχειρείται μία συνεννόηση με βουλευτές που φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τα μέτρα τα οποία διαφαίνεται ότι ετοιμάζονται προς κατάθεση στη Βουλή – τουλάχιστον από την πλευρά των δανειστών.
Οι εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένεται να είναι ραγδαίες και καθοριστικές, δεδομένης και της προσπάθειας του κ. Τσίπρα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο κ. Τσίπρας κατά την συνάντησή του με την Φώφη Γεννηματά την Τρίτη επιχείρησε να θέσει ζήτημα συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε μία άλλη κυβερνητική σύνθεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού με ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, χωρίς όμως να λάβει συγκεκριμένη και δεσμευτική απάντηση από την πρόεδρο του κόμματος.