Τι και αν βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά μηνύσεων – κόλαφο (θυμηθείτε εδώ και εδώ) από πολίτες που είδαν γονείς, συζύγους και παιδιά να βρίσκουν εφιαλτικό θάνατο στις φλόγες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι;
Τι και αν ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ανεπαρκής εκείνη τη «μαύρη Δευτέρα» της 23ης Ιουλίου που μέτρησε δεκάδες νεκρούς; (και μόνο το να βάζεις στην ίδια φράση τις λέξεις πολιτική προστασία και νεκρούς συνιστά ύβρι).
Τι και αν η παραίτησή του γενικού γραμματέα που λάτρευε να φωτογραφίζεται δίπλα στον υπουργό ήρθε –μόνο κατόπιν πιέσεων της κεντρικής κυβέρνησης– δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά το τραγικό τέλος τόσων ανθρώπων που αφέθησαν να καούν χωρίς καμία προειδοποίηση ή αρωγή από την υπηρεσία της οποίας προΐστατο;
Ο Γιάννης Καπάκης επανακάμπτει και τρεις μήνες μετά τη «Μαύρη Δευτέρα» που οδήγησε στην αποπομπή του από τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, βγαίνει ξανά στο προσκήνιο και διεκδικεί νέο αξίωμα (και την ψήφο των πολιτών), αυτή τη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος Ανδρου!
Γιατί στην Ελλάδα του σήμερα κανείς δεν χάνεται και όσο αποτυχημένος -εκ των πραγμάτων και κατά γενική ομολογία- και αν είναι, πάντα ο κομματικός μηχανισμός είναι εκεί για να τον στηρίξει στις δύσκολες στιγμές και στην άσβεστη φιλοδοξία του να αναλάβει κάποιο (μικρό ή μεγάλο) δημόσιο αξίωμα.
Οσο και αν οι ενέργειες του ή παραλείψεις του έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον και ανεξάρτητα αν έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, όπως στην περίπτωση Καπάκη με την τραγωδία στο Μάτι, αυτός καταφέρνει -άγνωστο πώς- να στέκει εκεί αλώβητος, διεκδικώντας (και τις πιο πολλές φορές εξασφαλίζοντας) νέα οφίτσια.
Ο κ. Καπάκης βέβαια δεν διεκδικεί ένα δημόσιο αξίωμα, αλλά τολμά να δοκιμαστεί στη βάσανο της λαϊκής ετυμηγορίας στο νησί της Ανδρου, το νησί απ’ όπου πριν από τρεις μήνες κάτοικοι και παραθεριστές έβλεπαν με δέος στον ορίζοντα το μαυροκόκκινο σύννεφο της φωτιάς, κοιτάζοντας δυτικά, στο Μάτι.
Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια της επανεμφάνισης Καπάκη είναι το γεγονός ότι ανακοίνωσε επισήμως την Τετάρτη την υποψηφιότητά του, παραβλέποντας τις εισηγήσεις ανθρώπων του περιβάλλοντός του να μην το αποτολμήσει.
Ανακοίνωσε έτσι με κάθε επισημότητα, ότι «με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης» που αναλαμβάνει, πήρε την απόφαση στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, να διεκδικήσει την τιμητική για τον ίδιο και εξαιρετικά υπεύθυνη θέση, του δημάρχου Άνδρου.
«Αυτή μου η απόφαση προέκυψε μετά από πολλή περίσκεψη και αφού πρώτα αφουγκράστηκα τη φωνή της κοινωνίας μας, συμβουλεύτηκα φίλους, συνοδοιπόρους και συνεργάτεςκαι μίλησα με τις νέες και τους νέους μας, που αγωνιούν για το μέλλον τους και την προοπτική αυτού του τόπου», αναφέρει στην ακακοίνωσή του ο κ. Καπάκης, στην οποία βρήκε και χώρο να μιλήσει για τις ευθύνες που τον βαραίνουν αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι:
«Μέχρι σήμερα δεν έχω μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα δημοσίως, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι χρέος μου – ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού προς τους νεκρούς, αλλά και συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους οικείους αυτών και τους πληγέντες -είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διερεύνηση της υπόθεσης και την ανάδειξη της αλήθειας».
Οπως λέει, «μόνη αρμόδια από το Σύνταγμα και τους νόμους για να εξετάσει την υπόθεση και να αναζητήσει τις τυχόν ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη», στη διάθεση της οποίας έχει θέσει τον εαυτό του, και ακολούθως βάλλει κατά των αυτόκλητων μιντιακών και μη «δικαστών», που «έχουν καταλήξει εκ των προτέρων σε συμπεράσματα και καταδίκες».
Βέβαια ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τέτοια βιασύνη να γίνει τοπικός άρχοντας, εφόσον περιμένει την ετυμηγορία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης;