Στο Ααλμποργκ, ούτε τα μέλη του αγήματος, ούτε οι πολίτες φορούν μάσκες, ενώ οι αποστάσεις ασφαλείας έχουν μάλλον καταργηθεί στην πράξη | Ritzau Scanpix/Henning Bagger via REUTERS
Επικαιρότητα

Πανδημία: Κάν’ το όπως οι Δανοί

Επειτα από 18 μήνες άνοιξαν τα κέντρα διασκέδασης, ενώ καταργήθηκε ακόμη και η επίδειξη πιστοποιητικού ανοσίας για είσοδο σε εστιατόρια και μπαρ. Με το 95% των ευάλωτων ομάδων και το 73% του συνολικού πληθυσμού εμβολιασμένο, η κανονικότητα είναι πιο κοντά...
Protagon Team

Τέλος σε οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο που ισχύει σήμερα λόγω της πανδημίας έβαλε την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, η Δανία και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιστρέφει στην κανονικότητα και στον τρόπο ζωής πριν από το 2019, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι «ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Πώς τα κατάφερε; Χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, αφού πλέον το 72% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο», ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε.

Ετσι, η πατρίδα των Lego, θα μπορούσε να δώσει το παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου για το πώς θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, παρόλο που οι ίδιοι οι Δανοί δεν ισχυρίζονται ότι έχουν νικήσει την Covid-19, αλλά ότι απλώς έχουν βρει τον τρόπο να ζήσουν ειρηνικά και χωρίς να θρηνούν θύματα, μαζί της.

Η Δανία δεν είναι η πρώτη χώρα σε ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Μάλτα είναι πρώτη καθώς έχει εμβολιαστεί το 81% του γενικού πληθυσμού, η Πορτογαλία δεύτερη με 78% και η Ισπανία τρίτη με 74%. Στην Ελλάδα ήταν πλήρως εμβολιασμένο στις 7 Σεπτεμβρίου το 56% του γενικού πληθυσμού, ενώ στη Βρετανία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 64%.

Οι ευάλωτες ομάδες

Πώς όμως ενώ είναι στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη, κατάφερε να κερδίσει τη μεγάλη μάχη με τον κορονοϊό; Η κυβέρνηση της απαντά ότι αυτό επιτεύχθηκε με τον εμβολιασμό του 95% όλων των πολιτών άνω των 60 ετών και των ατόμων που διαμένουν σε δομές περίθαλψης. Δηλαδή των ομάδων που είναι οι πιο ευάλωτες στη λοίμωξη Covid-19.

Ποσοστό πολιτών που έχει εμβολιαστεί πλήρως (σκούρο πράσινο) και ποσοστό που έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση (ανοιχτό πράσινο), σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου

Από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό στη Δανία μειώνεται συνεχώς. Και παρά τα υψηλά ποσοστά στα ημερήσια κρούσματα, στη χώρα καταγράφονται μόλις 10 θάνατοι από Covid-19 την εβδομάδα, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Η Δανία ήταν μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που επέβαλε τον Μάρτιο του 2020 μερικό lockdown, κλείνοντας σχολεία και μη αναγκαίες επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Ηταν επίσης από τα πρώτα κράτη που άρχισαν να ανοίγουν ξανά μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, ανακοινώνοντας μάλιστα την εφαρμογή «διαβατηρίου για τον κορονοϊό» στις 21 Απριλίου.

Από τότε, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, γήπεδα και κομμωτήρια δέχονται μόνο πελάτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών ή έχουν νοσήσει από Covid-19 τις τελευταίες δύο έως 12 εβδομάδες.

«Σούπερ όπλο το εμβόλιο»

Σε διάγγελμα για τον κορονοϊό που έκανε τον Αύγουστο η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι «το σούπερ όπλο» για τη μεγάλη νίκη. «Η καθημερινότητα ευτυχώς επιστρέφει και  ελπίζουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε τα lockdown στο μέλλον», συμπλήρωσε η ίδια.

Στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει επίσης ότι σχεδιάζει να καταργήσει τις περισσότερες κινητές μονάδες και τους σταθμούς όπου πραγματοποιούνταν τα rapid tests, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να κλείσουν όλες οι δομές αυτού του τύπου. Εξετάσεις για κορονοϊό θα πραγματοποιούνται μόνο σε νοσοκομεία.

Παράλληλα, η Δανία κατάργησε τον κανόνα κοινωνικής απόστασης. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον κενές θέσεις σε κινηματογράφους, μέσα μεταφοράς, εκκλησίες κ.ά.

Από αυτή την εβδομάδα, τα παιδιά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς δεν θα σταματούν τα μαθήματά τους εάν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός στο τμήμα διαγιγνώσκεται με Covid.

Επιπλέον, καταργείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στα εστιατόρια και τα μπαρ, ενώ ξεκινούν και πάλι κανονικά οι μουσικές συναυλίες σε πλήρη κλίμακα ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ανοίγουν και πάλι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ, μετά από 18 μήνες.

Και όλα αυτά παρά την αύξηση στον εβδομαδιαίο αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία πενταπλασιάστηκαν από τον Ιούνιο.

«O αριθμός είναι τόσο μικρός στα βαριά περιστατικά, που πολίτες και πολιτικοί συμφωνούν ότι δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία»

«O κορονοϊός υπάρχει και προκαλεί ακόμη νόσηση και θανάτους. Ωστόσο, ο αριθμός είναι τόσο μικρός στα βαριά περιστατικά, που πολίτες και πολιτικοί συμφωνούν ότι δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία», λέει ο Βίγκο Αντρέασεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο PandemiX του Πανεπιστημίου Roskilde.

Σε επαγρύπνηση λόγω… σχολείων

Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα, εν μέσω μιας πανδημίας τίποτα δεν είναι μονιμότερο του προσωρινού και έτσι στην Κοπεγχάγη δεν επικρατεί εφησυχασμός.

Ο Χέουνικ προειδοποίησε τους πολίτες ότι υπάρχει κίνδυνος «πανδημίας στους μη εμβολιασμένους», καθώς μεταξύ 15 και 18 ετών, μόνο το 43,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα είναι 5,3% και βρισκόμαστε σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

«Το χειμώνα θα έχουμε μεγάλη επιδημία στα σχολεία. Και μπορεί το να λες ότι περιμένουν έξαρση στα παιδιά να μην γίνεται αποδεκτό, όμως τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αφορούν περισσότερο τα δημοτικά σχολεία», υποστηρίζει ο Αντρέασεν. Μάλιστα, ο ίδιος υπολογίζει ότι τα μισά παιδιά θα αποκτήσουν ανοσία μέσα σε έξι μήνες μέσω της μόλυνσής τους από τον κορονοϊό.

Στην παρούσα φάση, σε δασκάλους και μαθητές από 12 έως 16 ετών προτείνεται να κάνουν rapid test ανά 72 ώρες ή PCR ανά 96 ώρες, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό, ενώ δεν υπάρχει καμία οδηγία για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τους οποίους έχει εγκριθεί το εμβόλιο.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναμένεται να φέρει νέα έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού και στη Δανία, κάτι που προκαλεί ανησυχία σε μερίδα επιστημόνων και πολιτών / Shutterstock
Αντιδράσεις

Η νόσηση των μικρών παιδιών μπορεί να είναι αποδεκτή από τους περισσότερους, όμως υπάρχουν και κάτοικοι που εκφράζουν την αντίθεση και τις ανησυχίες τους. «Τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο να νοσήσουν και να εκδηλώσουν μακροχρόνια Covid. Είναι ανήθικο να υποστηρίζεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη νόσηση των παιδιών και μάλιστα να αποτελεί ένα μέτρο για τη δημιουργία ανοσίας αγέλης», υποστηρίζει μιλώντας στην Telegraph Αμερικανίδα που διαμένει στην Κοπεγχάγη.

Το ίδιο αισθάνονται και αρκετοί δανοί πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα σωστά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας. Και σύμφωνα με τον Αντρέασεν, οι ανησυχίες τους δεν είναι αδικαιολόγητες. «Η στρατηγική της χώρας, θέτει σε κίνδυνο και τους ενήλικους μη εμβολιασμένους πολίτες», λέει ο ίδιος.

Το να αφεθεί ο ιός ελεύθερος στα σχολεία, θα μπορούσε να έχει πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία λέει ο ίδιος και εκτιμά ότι οι μαθητές που έχουν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα και να κάνουν τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, όλος ο πλανήτης θα περιμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα από το μεγάλο πείραμα της Δανίας, και είναι βέβαιο ότι όλοι θα ήθελαν να επιτύχει, ώστε να το ακολουθήσουν.