Στο οξύμωρο της θέσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «δεν ρίχνουμε την κυβέρνηση», αλλά «δεν δεχόμαστε όρο Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ, επέμεινε ο Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε πως το κόμμα του μένει σταθερό στη θέση του 1992 για το ζήτημα της ονομασίας, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους χερισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Κρατάμε τη θέση μας να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία ή παράγωγό της. Οι ΑΝΕΛ κρατούν ως θέση την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992», ήταν η ακριβής δήλωσή του για το ονοματολογικό.
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη δέσμευση των Σκοπίων για συνταγματική αλλαγή (προκειμένου να απαλειφθούν οι διατάξεις αλυτρωτικού περιεχομένου), υπογραμμίζοντας πως η συνταγματική κατοχύρωση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το όνομα της γειτονικής χώρας.
Όσο για την σταθερότητα της κυβέρνησης και τα σενάρια περί αποσταθεροποίησής της εξαιτίας της στάσης των ΑΝΕΛ στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του έχει μία έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σκοπεύει να την τηρήσει μέχρι τέλους (της τετραετίας).
Κάνοντας μία σύνομη αναφορά στις εξελίξεις στην οικονομία, το αφήγημα της εξόδου από το μνημόνιο κτλ, ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της συνεργασίας.
Απέναντι σε όσους σχεδιάζουν σενάρια, οι δικές μας θέσεις είναι απόλυτα καθαρές, επέμεινε και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία θέτοντας το ερώτημα με ποια από όλες τις θέσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, πορεύεται στο ζήτημα, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κώστα Καραμανλή ή τη θέση που διατυπώνει δημοσίως ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επί της ουσίας του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα πάρει καιρό και μέχρι την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν θα έχει προχωρήσει τόσο πολύ. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση Ζάεφ οφείλει να αναλάβει μία σειρά από δεσμεύσεις στη μακρά – όπως είπε- ενταξιακή πορεία της χώρας του. Στο σημείο αυτό μάλιστα, έφερε το παράδειγμα της Βρετανίας που όταν θέλησε να γίνει μέλος της ΕΟΚ, άλλαξε το όνομα με το οποίο έγινε τελικά δεκτή, σε Ηνωμένο Βασίλειο από Μεγάλη Βρετανία, μπροστά στη γαλλική αντίδραση για τη Βρετάνη.
Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ερωτήθηκε τέλος και για το συλλαλητήριο της Αθήνας και συγκεκριμένα για το αν θα δώσει ο ίδιος το παρών ή τα στελέχη του κόμματός του.
Σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν πει κορυφαίοι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθούν τις διαπραγματεύσεις και δεδομένου ότι διοργανώνονται από πολίτες και όχι κόμματα, σημείωσε ότι οι τα μέλη των ΑΝΕΛ, μπορούν να συμμετάσχουν ως ανεξάρτητοι πολίτες.
Ο ίδιος, όπως έσπευσε να επισημάνει, την Κυριακή του συλλαλητήριου θα λείπει στο εξωτερικό, αλλά θα δώσει το “παρών” η οικογένειά του.
«Στεναγμός ανακούφισης» στο Μαξίμου
Ανακούφιση έφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου πως θα τηρήσει τη συμφωνία μέχρι τέλους.
«Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
«Οσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Συνεχίζουμε», προσθέτουν.