Το πρωί της Παρασκευής ο Πάνος Καμμένος δήλωνε ανερυθρίαστα, μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, ότι δεν είναι υπό παραίτηση, άσχετα με τον αποχαιρετισμό του στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και το συγκινητικό «σας ομιλώ τελευταία φορά ως υπουργός» που όμως τελικά ποτέ δεν είπε (όπως μας ενημέρωσε σε μία ακόμη ζηλευτή κυβίστησή του).
Εκτός από τη ματαίωση της παραίτησής του, όμως, το μεσημέρι ήρθε και η διαρροή περί αναβολής της πολυαναμενόμενης συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, που κατά πολλούς θα μπορούσε να ήταν «μία κάποια λύσις» στην τραγελαφική κατάσταση όπου έχει περιέλθει η χώρα λόγω των συνεχιζόμενων θεατρινισμών του υπουργού Αμυνας.
Παρακολουθούμε άναυδοι τη νέα «κωλοτούμπα» Καμμένου, δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εξοπλιστικών και Αμυνας, μίλησε στους δημοσιογράφους (φωτογραφία κάτω) για «εμπλοκή με τη Συμφωνία στα Σκόπια» που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβολή της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό.
Όπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, σε μία έκρηξη καιροσκοπισμού, περιμένει με καλά κρυμμένη την αγωνία του, τι θα γίνει στα Σκόπια με την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να χαράξει πορεία…
«Και αν δεν περάσει;» είναι το ερώτημα που στροβιλίζει στο μυαλό του συγκυβερνήτη που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί και το τελευταίο λεπτό παραμονής του στην εξουσία, ώστε να βγει από το δύσκολο αξιέξοδο της απώλειας σχεδόν ολόκληρης της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Η συνεδρίαση πάντως της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων (που είχε μετατεθεί λόγω έλλειψης απαρτίας την Τετάρτη, όταν και ήταν αρχικά προγραμματισμένη) άρχισε λίγο πριν από τις 14.00.
«Τραβάτε φωτογραφίες, τραβάτε», έλεγε στους φωτορεπόρτερ ο Πάνος Καμμένος, ενώ γύρω του οι βουλευτές του πόζαραν χαμογελαστοί, άλλοι πολύ και άλλοι λιγότερο.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, με γλυκιά ακόμη τη γεύση από τις επιδοκιμασίες της Ανγκελα Μέρκελ, έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του και περιμένει απλά ποιο θα χρησιμοποιήσει.
Αν μείνει ο Καμμένος, παραμένει και η κυβέρνηση και περνάει χωρίς άγχος και η Συμφωνία των Πρεσπών. Αν πάλι φύγει, επιστρατεύονται οι «πρόθυμοι» και ταυτόχρονα πέφτει και το γάντι της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Με διασφαλισμένες τις επιλογές του ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να βιάζεται για το περιβόητο ξεκαθάρισμα με τον Πάνο Καμμένο και μαζί και οι δυο συνεχίζουν το πολιτικό θέατρο στην μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει παγιδευθεί η χώρα.
Βρήκε τους «80» ο Ζάεφ
Την ίδια ώρα, στη βουλή των Σκοπίων, αναμένετο να αρχίσει η συνεδρίαση για τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ.
Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, διεξήχθη όμως το απόγευμα της Παρασκευής καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές) για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φερόταν να του έλειπε μόλις ένας βουλευτής προκειμένου να επιτύχει τη ζητούμενη πλειοψηφία.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της γείτονος είχε εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα “BESA” (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα.
Η συγκεκριμένη διατύπωση, αναφέρουν τα ΜΜΕ της γείτονος, θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το “BESA” και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.
Όπως εξήγησε ο Ζάεφ, «αυτό που ζητά το ‘BESA’ είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, ‘μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν ‘Μακεδόνες’. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης».
Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως “της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” και στα αγγλικά ως Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ των Σκοπίων, οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα,με τον Ζάεφ να εξασφαλίζει τελικά την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος.