Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Καμμένος: «Ελλάδα και Τουρκία πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα, όμηροι οι στρατιωτικοί»

Σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι περιστατικά όπως αυτό του Εβρου θα έπρεπε να επιλύονται ειρηνικά όπως γινόταν στο παρελθόν. Επιμένει σε νέες δηλώσεις του για τους στρατιωτικούς που «κρατούνται όμηροι», τι λέει για την κυπριακή ΑΟΖ και το Σκοπιανό
Protagon Team

Προειδοποίηση σε υψηλούς τόνους ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ κοντά σε ένα ατύχημα που θα είναι θανατηφόρο απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», τονίζει ότι οι παραβιάσεις από την Τουρκία του ελληνικού εναέριου χώρου συνιστούν και παραβιάσεις του ευρωπαϊκού χώρου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας», αναφέρει. Προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή ή στο ναυτικό.

Η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, είναι μέσο άσκησης πίεσης της Άγκυρας στην Ευρώπη και γι’ αυτό η Ελλάδα Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», τονίζει ο κ. Καμμένος.

Για το περιστατικό στον Εβρο λέει ότι οι έλληνες στρατιωτικοί περιπολούσαν σε σημείο που είναι γνωστό πέρασμα διακινητών και παράνομης εισόδου και ότι μπήκαν μερικά μέτρα στο τουρκικό έδαφος. «Αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να επιλύονται ειρηνικά» ανάμεσα σε δύο χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, λέει.

Επιμένει στα περί ομηρίας

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή σε δηλώσεις του από τη Ρουμανία είχε κάνει λόγο για ομηρία των στρατιωτικών από την Τουρκία, μία θέση από την οποία πήραν αποστάσεις άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Ενδεικτικά σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε σε δηλώσεις του ότι «μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ελλήνων δεν προκύπτει το θέμα της ομηρίας, ακριβώς επειδή περιμένουν να δικαστούν».

Εν τω μεταξύ, από την Κύπρο, όπου το Σάββατο επισκέφτηκε την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, επανήλθε στο ζήτημα των στρατιωτικών, μιλώντας ξανά –και μάλιστα όχι μόνο μία φορά- για ομηρία.

«Με την Τουρκία επιθυμούμε να έχουμε μία ειρηνική συνύπαρξη, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της καλής γειτονίας», είπε σε δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία.

» Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο.

» Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω, επειδή γράφονται πολλά και σήμερα στον Τύπο, ότι στην Ελλάδα η Κυβέρνηση – και πιστεύω και όλος ο ελληνικός λαός – δεν έχει διαφορετικές απόψεις. Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς. Δύο αξιωματικούς, που είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φρουρούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό, επέλεξε να τους οδηγήσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να τους απελευθερώσει.

» Περιμένω το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών, να επιστρέψουν στην πατρίδα και ελπίζουμε πως η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν ούτε στην καλή γειτονία, αλλά ούτε στη δική της εικόνα προς τους θεσμούς τους οποίους θέλει να συναντήσει. Και εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

» Έχουμε τις επόμενες ημέρες μία συνάντηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και θα ήταν καλό μέχρι εκείνη τη συνάντηση – και το συντομότερο δυνατό – να λήξει η ομηρία των Ελλήνων, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού».

ΑΟΖ και Σκοπιανό

Για το πρόσφατο περιστατικό στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρεμπόδιση των γεωτρήσεων από την Τουρκία, ο κ. Καμμένος επισημαίνει ότι «η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα αυτό της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. Ομως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό επισημαίνει ότι η «χρήση ή μη χρήση του όρου “Μακεδονία” δεν είναι θέμα ελληνικού εγωισμού, αλλά ιστορικής αλήθειας και του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Υπενθυμίζει ότι στο προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που συνέταξε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν το 2004, αναφέρεται στο άρθρο 1 ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίζεται στον ελληνικό. «Aυτό παραπέμπει στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος μιλούσε ελληνικά και όχι σε κάποιον Μεγάλο Αλέξανδρο βασιλιά των Σλάβων. Ο όρος “Μακεδονία” δεν χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο επί Τίτο ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια Μακεδονία του Αιγαίου. Υπάρχουν σύμβολα που πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται».