Τα φυτά εντοπίστηκαν πάνω της από έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο στο αεροδρόμιο του Οκλαντ |
Επικαιρότητα

Κάκτοι και παχύφυτα από την Κίνα θεωρούνται «απειλή» στη Νέα Ζηλανδία

Η 38χρονη Γουένκινγκ Λι καταδικάστηκε σε 12 μήνες αυστηρής επιτήρησης και 100 ώρες κοινωνικής εργασίας επειή παραβίασε τη νομοθεσία περί βιοασφάλειας!
Protagon Team

Μία γυναίκα καταδικάστηκε σε αυστηρή επιτήρηση και κοινωνική εργασία στη Νέα Ζηλανδία, επειδή προσπάθησε να εισάγει λαθραία στη χώρα 950 κάκτους και παχύφυτα. Το παράνομο φορτίο το είχε τοποθετήσει μέσα σε καλσόν, που ήταν δεμένα πάνω της, μέσα από τα ρούχα της.

Τα φυτά προέρχονταν από την Κίνα και η 38χρονη Γουένκινγκ Λι συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 διότι παραβίασε τη νομοθεσία περί βιοασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αξία των φυτών υπολογίζεται στα 10.000 δολάρια και οκτώ από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ειδών υπό εξαφάνιση. Παχύφυτα ονομάζοντα τα φυτά που διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκες νερού και χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού.

Ορισμένα από τα λαθραία φυτά

Η Λι, που ζει στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, εντοπίστηκε από έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο στο αεροδρόμιο της πόλης, όταν έφτασε από την Κίνα, και προσπάθησε αμέσως να ξεφορτωθεί τα φυτά στην τουαλέτα, όμως οι αρχές κατάφεραν να βρουν τα περισσότερα. Σκοπός της ήταν να τα πουλήσει στην διαδικτυακή υπηρεσία αγοραπωλησιών, TradeMe.

Δείγμα από τα παχύφυτα που προσπάθησε να περάσει η Λι

Η ίδια είχε συλληφθεί ξανά τον Ιούλιο του 2019, όταν βρέθηκαν στην κατοχή της 142 σπόροι, κρυμμένοι μέσα σε καλύμματα iPad στη βαλίτσα της, καθώς και 200 γλαστράκια.

Την Τετάρτη, η Λι καταδικάστηκε σε 12 μήνες αυστηρής επιτήρησης και 100 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Ο Σάιμον Αντερσον, ερευνητής στο υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, είπε ότι όσοι προσπαθούν να εισάγουν λαθραία φυτά και άλλα είδη προς εξαφάνιση στη Νέα Ζηλανδία, θα διώκονται. «Η οικονομία μας και ο τρόπος ζωής μας προστατεύονται μόνο αν κρατήσουμε αυτές τις απειλές έξω από τη χώρα μας», είπε.