Στο θέατρο «Λέσια Ουκραΐνκα» του Κιέβου ανέβηκε θεατρική παράσταση εν μέσω πολέμου | Shutterstock
Επικαιρότητα

Και όμως, ανέβηκε παράσταση στο Εθνικό Θέατρο του Κιέβου!

Η ζωή επανέρχεται στην κανονικότητα, αλλά με τους όρους που επέβαλε ο πόλεμος: δειλά ή και γενναία βήματα προς την ανάκτηση των ελευθεριών και των καθημερινών απολαύσεων γίνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα – αποκορύφωμα ήταν το άνοιγμα της θεατρικής αυλαίας
Protagon Team

Στο θέατρο του Κιέβου «Λέσια Ουκραΐνκα» ανέβηκε θεατρική παράσταση – δεν είναι αστείο. Ηταν το πρώτο έργο που μπορούσε να δει κάποιος στην ουκρανική πρωτεύουσα έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου. Απογευματινή παράσταση ήταν, αφού το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες δεν έχει αρθεί.

Η Washington Post προέβαλε την είδηση έχοντας εξασφαλίσει και τις σχετικές φωτογραφίες από την παράσταση. Ο τίτλος της ήταν πανηγυρικός, καμπανιστός: «Το Κίεβο επανέρχεται στη ζωή με ένα κοκτέιλ  θλίψης, μαύρου χιούμορ και θριάμβου».

Τα περίεργα της παράστασης ήταν εντελώς φυσιολογικά υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες: όταν τα φώτα χαμήλωσαν, λίγο προτού ανοίξει η αυλαία, από τα ηχεία του θεάτρου προειδοποιήθηκαν οι θεατές και οι ηθοποιοί ότι όλοι τους πρέπει να κατευθυνθούν στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό αν και εφ’ όσον ηχήσουν οι σειρήνες του συναγερμού. Ποτέ δεν ξέρεις, «οι ρώσοι σαμποτέρ είναι ακόμη μέσα στην πόλη»

Ωστόσο ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας μίλησε για λίγο, είπε ότι «η τέχνη γιατρεύει τις πληγές» και ότι «η πολιτιστική ζωή του Κιέβου σιγά σιγά θα ανακτηθεί».

Το θέμα της επαναλειτουργίας του θεάτρου είναι ένα κομμάτι του παζλ που αρχίζει να ανασυντίθεται: ήδη «στο Κίεβο λειτουργούν κανονικά περισσότερα από 900 σουπερμάρκετ και 460 καφετέριες, ενώ στις όχθες του ποταμού κάποιοι κάνουν και πάλι τζόκινγκ και επετράπη η πώληση οινοπνευματωδών» ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση. Τα αυτοκίνητα στους δρόμους είναι εξαπλάσια από αυτά που ήταν πριν από έναν μήνα, έχει ανακοινώσει η ουκρανική αστυνομία, παρά το γεγονός ότι ο συναγερμός δεν έχει σταματήσει να χτυπάει.

Και η συντάκτρια της Corriere della Sera Ιρένε Σοάβε έγραψε με ενθουσιασμό για το θέατρο «που γέμισε από κόσμο» και για τους ηθοποιούς «που φορούν πάλι μακιγιάζ και θεατρικά κοστούμια», ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τρία εκατομμύρια πολίτες του Κιέβου έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και ότι οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές δεν επιθυμούν την άμεση επιστροφή τους και όσο ο πόλεμος διαρκεί.

Η ιταλίδα δημοσιογράφος έγραψε ότι ναι μεν τα εστιατόρια έχουν και πάλι ανοίξει, όμως εξακολουθούν να μαγειρεύουν για νοσοκομεία, τα οποία συμβαίνει να είναι υπερπλήρη. Στις περιοχές πέριξ του Κιέβου από τις οποίες αποχώρησαν οι Ρώσοι τα πράγματα είναι διαφορετικά, βέβαια: «Η φρίκη φαίνεται ότι παραμένει εκεί, στην Μπούτσα, στο Ιπρίν. Σε αυτά τα μέρη η επιστροφή στην κανονικότητα προς το παρόν σημαίνει ολοκλήρωση της καταμέτρησης των νεκρών στα κελάρια, στα ορυχεία στους δρόμους, αλλά και των αντικειμένων που λείπουν από τις λεηλατημένες κατοικίες».