Ιούνιος 2012: Ο, νομπελίστας πλέον, Μπομπ Ντίλαν στο φεστιβάλ «Hop» του Πάντοκ Γουντ | REUTERS/Ki Price
Επικαιρότητα

Κι αν ο Μπομπ Ντίλαν αγνοήσει εντελώς το Noμπέλ;

Οι ημέρες περνούν, η Σουηδική Ακαδημία τον αναζητά, ο αμερικανός τραγουδοποιός μένει επιμελώς άφαντος. Κι αν δεν εμφανιστεί ούτε στην τελετή των Νομπέλ τον Δεκέμβριο; Μια σύγκριση με τον Ζαν Πολ Σαρτρ αλλά και τον Αλεξάντερ Σολζενίτσιν είναι αναπόφευκτη
Protagon Team

Εχουν περάσει οκτώ ημέρες αφότου η Σουηδική Ακαδημία τίμησε τον αμερικανό τραγουδοποιό με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ο κόσμος των Γραμμάτων διχάστηκε, κάποιοι δικαιώθηκαν, άλλοι θεώρησαν κάπως «εύκολη» την επιλογή του, μα το πιο ενδιαφέρον μέρος της βράβευσης βρίσκεται στη… σιωπή του ίδιου του Μπομπ Ντίλαν. Δυο απρόσωπες αναφορές στην ιστοσελίδα του στο facebook – που δεν φαίνεται τύπος να την διαχειρίζεται προσωπικά – δεν τις λες και δήλωση αποδοχής. Τουναντίον, αυτή η σιωπή του Ντίλαν αφήνει ακόμα και περιθώρια για σενάρια ότι ο 75χρονος μουσικός δεν θα μπει καν στον κόπο να πάει να πάρει το βραβείο του!

Επειτα από συνεχείς προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί του, η γενική γραμματέας του θεσμού, Σάρα Ντάνιους δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε τίποτα. Τηλεφώνησα και έστειλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον στενότερο συνεργάτη του και έλαβα πολύ ευγενικές απαντήσεις. Προς το παρόν, αυτό αρκεί».

Ο Ντίλαν τηρεί απόλυτη σιγή από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας έδωσε συναυλία στο Λας Βέγκας, όπου τραγούδησε χωρίς να σχολιάσει το παραμικρό για τη βράβευσή του. Τύποις, η διαδικασία έχει ως εξής: Οσοι βραβεύονται με Νομπέλ καλούνται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, όπου τους απονέμεται το βραβείο από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας και εκφωνούν ομιλία στο επίσημο δείπνο.

Οσο οι μέρες περνούν, δημιουργείται η εύλογη απορία, τι θα συμβεί αν ο Ντίλαν συνεχίσει να αγνοεί το βραβείο της σουηδικής ακαδημίας. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph, συγκρίνοντας την περίπτωση του μεγάλου τραγουδοποιού με άλλους σπουδαίους, που στο παρελθόν τιμήθηκαν μεν αλλά αδιαφόρησαν για το βραβείο, προσπαθεί να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Σαρτρ μαζί με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ στο Πεκίνο, 1955 (wikipedia.com)

Ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ απέρριψε, με επιστολή του προς τη σουηδική ακαδημία, το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964. «Ενας συγγραφέας οφείλει στον εαυτό του να μη μετατραπεί σε θεσμό, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει με τον πλέον τιμητικό τρόπο», σημείωνε εκεί μεταξύ άλλων. Ωστόσο υπήρχαν φήμες πως αργότερα ζήτησε τα ουκ ολίγα χρήματα που συνόδευαν το Νόμπελ. Η Ακαδημία, παρά την πεισματική του άρνηση, τον κατέγραψε μεταξύ των νικητών.

Ενας ακόμα λογοτέχνης, ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, εκ Σοβιετικής Ενωσης τότε, αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο του τη χρονιά του 1970, καθώς ανησυχούσε, όπως δήλωσε, πως το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει στη χώρα του. Ζήτησε η τελετή να γίνει στη Μόσχα, η ακαδημία απέρριψε το αίτημά του και έτσι ο λογοτέχνης αποδέχτηκε το βραβείο του το 1974, αφού είχε εξοριστεί από τη Σοβιετική Ενωση.

Το πολυτελές ξενοδοχείο – καζίνο Cosmopolitan στο Λας Βέγκας, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία του Μπομπ Ντίλαν τη βραδιά της ανακοίνωσης της βράβευσής του (Twitter/Cosmopolitan_LV)

Φαίνεται, λοιπόν, πως τον τίτλο κανείς δεν μπόρεσε να τον αποποιηθεί επί της ουσίας, είτε παρέλαβε είτε όχι το βραβείο.

Οσο για το αν ο Ντίλαν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση στη Στοκχόλμη, η Σουηδική Ακαδημία δεν έχει το παραμικρό στοιχείο. «Αν δεν θέλει να έρθει, δεν θα έρθει. Παρόλ’ αυτά θα δοθεί μια μεγάλη γιορτή και η διάκριση του ανήκει» εξήγησε η Ντάνιους. «Το Νομπέλ έχει καταχωρηθεί στο όνομά του και έτσι για πάντα θα είναι ο νικητής του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2016», συμπλήρωσε.