Ο Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ διακρίνεται στη μέση, στη διάρκεια διαπραγματεύσεων των Ταλιμπάν με την αφγανική κυβέρνηση στη Μόσχα, τον Μάρτιο | Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Καμπούλ: Μυστική συνάντηση του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς με τον μουλά Μπαραντάρ

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε τον πιο έμπειρο αμερικανό διπλωμάτη να συνομιλήσει με τον αρχηγό των Ταλιμπάν για την παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου και την ασφαλή αποχώρηση χιλιάδων ανθρώπων από τη χώρα
Protagon Team

Ο διευθυντής της CIA και ένας από τους πιο έμπειρους αμερικανούς διπλωμάτες, Γουίλιαμ Μπερνς, είχε εμπιστευτική συνομιλία με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, στην αφγανική πρωτεύουσα την Δευτέρα.

Ηταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς από την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της Washington Post.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπερνς ταξίδεψε στην Καμπούλ και συναντήθηκε με τον μουλά Μπαραντάρ την Δευτέρα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση αμερικανών πολιτών και αφγανών συμμάχων εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να στείλει στην Καμπούλ τον Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο μουλάς ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ και πλέον είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.

Η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι πριν 11 χρόνια συνελήφθη από πράκτορες της CIA σε συνεργασία με το Πακιστάν και τώρα συναντήθηκε με τον διευθυντή της πανίσχυρης υπηρεσίας.

Ο Μπαραντάρ ήταν φυλακισμένος στο Πακιστάν και μεσολάβησε ο Ντόναλντ Τραμπ για να αποφυλακιστεί, το 2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τους Ταλιμπάν. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Μπαραντάρ πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς και την αφγανική κυβέρνηση για να φτάσει να γίνει ο αρχηγός των Ταλιμπάν.

Από την ώρα που οι αντάρτες κατέλαβαν την Καμπούλ, ο Μπαραντάρ εμφανίζεται μετριοπαθής και ισχυρίζεται πως το καθεστώς τους «θα συμπεριλάβει όλους τους Αφγανούς χωρίς διακρίσεις και θα ζουν όλοι αρμονικά σαν μία αδελφότητα». Λίγοι όμως, τον πιστεύουν…

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εκπρόσωπος της CIA και του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς καταθέτει στο Κογκρέσο – Tom Williams/Pool via REUTERS

Το φλέγον ζήτημα είναι η παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς δεν είναι αρκετές οι ημέρες για την εκκένωση των χιλιάδων αμερικανών πολιτών αλλά και των πολιτών άλλων χωρών και των Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις.

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι πιέζουν την Ουάσινγκτον να κρατήσει τους 6.000 πεζοναύτες όσο χρόνο χρειαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των πολιτών.

Την Τρίτη, θα γίνει τηλεδιάσκεψη της G7 με πρωτοβουλία του Μπόρις Τζόνσον για το θέμα.

Τον Απρίλιο, ο Μπερνς είχε ταξιδέψει ξανά στην Καμπούλ, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για την ικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης να σταματήσει τους Ταλιμπάν.

Στο παρελθόν, ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, πριν λίγους μήνες, ο Μπερνς είχε πει ότι ούτε η Αλ Κάιντα ούτε το ISIS στο Αφγανιστάν μπορούσαν τότε να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων. Είχε προσθέσει όμως, ότι είναι σίγουρο πως όταν ο αμερικανικός στρατός αποχωρήσει από τη χώρα, η ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει απειλές, θα ελαττωθεί.