Η πρώτη μεγάλη καταδίκη μετά την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) ήλθε από τη Γαλλία και στοχεύει κατευθείαν σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
Η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων CNIL επέβαλε πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ στην Google, για συλλογή δεδομένων από τους χρήστες χωρίς να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις του Γενικού Κανονισμού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη για παραβίαση διατάξεων τα οποία αφορούν προσωπικά δεδομένα αν και είναι πολύ εύκολα διαχειρίσιμο για τα δεδομένα της Google.
Η καταγγελία έγινε στη Γαλλία από τον αυστριακό ακτιβιστή υπέρ της ιδιωτικότητας Μαξ Σρεμς και την γαλλική ακτιβιστική ομάδα Quadrature du Net.
Με την απόφασή της η CNIL επικρίνει τη Google για «έλλειψη διαφάνειας, ανεπαρκείς πληροφορίες και έλλειψη έγκυρης συναίνεσης για την προσαρμογή των διαφημίσεων στις προτιμήσεις του χρήστη».
Η εταιρεία, με άλλα λόγια, δεν ζητά αναμφίβολη συναίνεση από τους χρήστες για όλους τους τρόπους με τους οποίους επεξεργάζεται τα δεδομένα καθώς έχει προεπιλέξει κάποια από τα κουτάκια στη φόρμα που παρουσιάζει στον χρήστη. Βάσει του Γενικού Κανονισμού οι χρήστες θα πρέπει να δηλώνουν αν συναινούν χωριστά για κάθε μια από τις χρήσεις των δεδομένων.
Σε απάντηση η Google δηλώνει ότι μελετά την απόφαση και εξετάζει τα επόμενα βήματα, αν και δεν ανέφερε ούτε πώς θα συμμορφωθεί με την απόφαση ή αν θα ασκήσει έφεση.
Από τον περασμένο Μάιο όταν τέθηκε σε ισχύ ο GDPR επικρατούσε μια αβεβαιότητα, γράφει το Politico.eu. Ο κανονισμός δίνει εξαιρετικά ευρείες εξουσίες στις αρμόδιες Αρχές, ωστόσο δίσταζαν να τις ασκήσουν. Η (απερχόμενη) επικεφαλής της CNIL Ιζαμπέλ Φαλκ-Πιεροτάν ήταν τελικά αυτή που ήρε την αβεβαιότητα.
Αντίστοιχα η ποινή των 500.000 στερλινών στο Facebook από τις βρετανικές Αρχές για την περίπτωση της Cambridge Analytica ήταν απλώς ένα χάδι – σχεδόν το 1% του προστίμου από τη γαλλική Αρχή.