Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ | REUTERS/David W Cerny
Επικαιρότητα

Ηταν σωστή η απόφαση της Μέρκελ να πει «αντίο» στο Facebook;

Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε όχι στο κοινωνικό δίκτυο και διέγραψε την παρουσία της εκεί. Τι σημαίνει αυτό για τον ιστορικό του μέλλοντος; Οι τυπολάτρες Γερμανοί το συζητούν: ήταν η απόφαση σύμφωνη με τους νόμους;
Protagon Team

Δεν είναι εύκολο να ξεκολλήσει κάποιος από το Facebook, πόσω μάλλον αν έχει εκατομμύρια ακολούθους στη σελίδα του. Αν όμως το κάνει, τα ερωτήματα είναι πολλά: τι σημαίνει αυτό και γιατί το αποφάσισε;

Στη Γερμανία ωστόσο και στην περίπτωση της Ανγκελα Μέρκελ, που αποφάσισε να τερματίσει τη δημόσια παρουσία της στο κοινωνικό δίκτυο, η συζήτηση έχει περάσει από τα αίτια της «απόσυρσης» στα θεσμικά προβλήματα που φέρνει η απόφαση.

Η σελίδα είχε 2,5 εκατ. ακολούθους και ήταν η  πιο επιτυχημένη από όλες των γερμανών πολιτικών.

Το Spiegel σημειώνει ότι από το κόμμα της καγκελαρίου, το CDU, είχαν ετοιμάσει ένα σημείωμα με διαφορετικές προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει με τη σελίδα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να «παγώσει» και να μην επιτρέπει νέα «like». Μια άλλη επιλογή ήταν να αλλάξει για να αφορά την καγκελάριο και όχι την πρόεδρο του CDU, έτσι ώστε να «κρατικοποιηθεί» και να συντηρηθεί από την ομοσπονδιακή γραμματεία Τύπου.

Ετσι φαινόταν η σελίδα της καγκελαρίου στο Facebook την 1η Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες πριν τη διαγράψει οριστικά (εικόνα από το αρχείο του Internet Archive)

Τυπικά, μόνον αρχεία που αφορούν δημόσια αξιώματα πρέπει να διατηρηθούν, αλλά και πάλι μόνο όταν έχουν διαχρονική αξία. Από το 2006 η ομοσπονδιακή Εθνική Βιβλιοθήκη έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να αρχειοθετεί και ιστότοπους που αξίζει να διατηρηθούν, ένα έργο όχι εύκολο λόγω προβλημάτων με τα πνευματικά δικαιώματα.

Ενα ακόμη πρόβλημα είναι τι να διατηρηθεί από τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει να περιλαμβάνονται τα tweet, τα σχόλια στο Instagram ή τα πάντα; Οι ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Spiegel δεν έχουν σαφή απάντηση.

Ωστόσο η καγκελάριος τις αγνόησε όλες και αποφάσισε να τραβήξει την πρίζα. Στο αποχαιρετιστήριο βίντεο επεσήμανε ότι «δεν είμαι πια η πρόεδρος του CDU» και πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν σωστό να πάρει τα εκατομμύρια δικτυακούς φίλους της  στον λογαριασμό της καγκελαρίας.

Μεθοδικοί και οργανωτικοί οι Γερμανοί, αναρωτιούνται αν με το σβήσιμο της σελίδας της Μέρκελ (που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου) χάθηκε και η ψηφιακή κληρονομιά της καγκελαρίου που αισίως συμπληρώνει 14 χρόνια στο αξίωμα.

Οι μελλοντικές γενιές έχουν εξάλλου και αυτές το δικαίωμα να μάθουν πώς επικοινωνούσε στο Ιντερνετ. Για την ώρα μπορούν να αρκεστούν στο Instagram της καγκελαρίου.