Τον 19ο αιώνα, «η καθαρίστρια του Σάπρι» συνέβαλε στην ενοποίηση της Ιταλίας, όμως 200 χρόνια αργότερα, το σεξιστικό άγαλμά της διχάζει τη χώρα, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, το Σάββατο, στην Καμπανία.
Το μπρούτζινο άγαλμα απεικονίζει μια γυναίκα με διάφανο φόρεμα και τους γλουτούς της να «αναδεικνύονται» ανάγλυφα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από γυναίκες, αλλά και άντρες σε όλη την Ιταλία, και αφήνοντας άφωνο τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, που παρέστη στα αποκαλυπτήρια.
Το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από ένα ποίημα του 19ου αιώνα και απεικονίζει μια επαναστάτρια που πολέμησε για την ένωση της Ιταλίας, η οποία όμως φορά ένα εξαιρετικά «αραχνοΰφαντο» φόρεμα, που καταγράφει με λεπτομέρεια τις καμπύλες του σώματός της, και το οποίο κάθε άλλο παρά στον αγώνα της για την πατρίδα της παραπέμπει.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το Σάββατο στη διάρκεια τελετής στο Σάπρι, στη νότια περιοχή της Καμπανίας. Το έργο του γλύπτη Εμανουέλε Στιφάνο είναι εμπνευσμένο από το ποίημα La Spigolatrice di Sapri (Η καθαρίστρια του Σάπρι), γραμμένο από τον ποιητή Λουίτζι Μερκαντίνι το 1857, και αναφέρεται σε μία ντόπια που βοήθησε τους ιταλούς πατριώτες στον πόλεμο ενάντια στο Βασίλειο της Νάπολης.
Η Λόρα Μπολντρίνι, βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι το άγαλμα της επαναστάτριας αποτελεί «προσβολή για τις γυναίκες και την Ιστορία που πρέπει να γιορτάζει» κάνοντας λόγο για «σεξουαλικοποιημένο σώμα».
Ομάδα γυναικών πολιτικών από το παράρτημα του Δημοκρατικού Κόμματος στο Παλέρμο ζήτησαν μάλιστα να αποσυρθεί το άγαλμα. «Για άλλη μια φορά, πρέπει να υποστούμε τον εξευτελισμό να βλέπουμε τον εαυτό μας να εκπροσωπείται με τη μορφή ενός σεξουαλικοποιημένου σώματος, χωρίς ψυχή και χωρίς καμία σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ιστορίας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.
Ο γλύπτης υπερασπίστηκε το έργο του, γράφοντας στο Facebook ότι αν ήταν στο χέρι του, θα ήταν «εντελώς γυμνό… απλώς επειδή είμαι λάτρης του ανθρώπινου σώματος». Είπε ότι ήταν «μάταιο» να προσπαθείς να εξηγήσεις το έργο τέχνης σε εκείνους που «θέλουν απολύτως μόνο να βλέπουν την ανηθικότητα».
Ο Αντόνιο Τζεντίλε, δήμαρχος του Σάπρι, είπε ότι μέχρι να ξεσπάσει η διαμάχη, «κανείς δεν είχε επικρίνει ή παραμορφώσει (το νόημα) του έργου τέχνης».
Στις φωτογραφίες της τελετής, ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, και πλέον ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, εμφανίζεται μάλλον σαστισμένος καθώς κοιτά το άγαλμα, περιτριγυρισμένος από άντρες.