Επικαιρότητα

Δύο νεκροί, τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές από τα 6 Ρίχτερ στη Λευκάδα

Εκτιμάται πως ήταν ο κύριος σεισμός, σε επιφυλακή οι υπηρεσίες διαχείρισης έκτακτης ανάγκης
Protagon Team

Ανθρώπινα θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές προκάλεσε ισχυρή σεισμική δόνηση 6 βαθμών που σημειώθηκε στις 09:10 το πρωί της Τρίτης ανοιχτά της Λευκάδας. Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στην Πόντη Βασιλικής και στο Αθάνι όταν καταπλακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους. Σημαντικές υλικές ζημιές έχουν αναφερθεί στο νότιο τμήμα του νησιού κυρίως, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο, με πτώσεις βράχων και επαρχιακούς δρόμους όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Ζημιές υπάρχουν ακόμη σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Σε επιφυλακή ομάδες της πολιτικής προστασίας στο νησί.

Από τη δόνηση σκοτώθηκε μία γυναίκα 60 ετών στην Πόντη Βασιλικής, όταν βράχος αποκολλήθηκε από βουνό, έπεσε στον τοίχο του σπιτιού της και την καταπλάκωσε, τραυματίζοντάς την θανάσιμα στο κεφάλι. Αλλη μία γυναίκα 82 ετών αναφέρθηκε στο Αθάνι όταν καταπλακώθηκε μέσα στην κατοικία της που κατέρρευσε.

Υπήρξαν ακόμη πληροφορίες και για τρίτο νεκρό, στη συνέχεια όμως διαψεύστηκαν, καθώς επρόκειτο για άτομο που είχε εγκλωβιστεί και αργότερα απελευθερώθηκε.

Στο νοσοκομείο της Λευκάδας έχουν διακομιστεί τέσσερα άτομα, εκ των οποίων δύο παιδιά 10 και 12 ετών, ένας άνδρας 45 ετών και μία γυναίκα 88 ετών, όλοι με μικροτραυματισμούς που αντιμετωπίστηκαν. Το νοσοκομείο εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά, καθώς το προσωπικό σπεύδει στο Κέντρο Υγείας της Βασιλικής, κοντά στην περιοχή όπου εντοπίζονται τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Μεγάλες ζημιές καταγράφονται στο Αθάνι όπου υπάρχουν αναφορές για σπίτια που έχουν καταρρεύσει και σοβαρές ζημιές στην εκκλησία του χωριού. Επιπλέον, προβλήματα αναφέρονται στο Κέντρο Υγείας με αποτέλεσμα προσωπικό και νοσηλευόμενοι να βγουν στην αυλή του κτιρίου. Προβλήματα αναφέρονται και σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου του νησιού, ενώ στη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν κοπεί οι παραλιακοί δρόμοι. Ακόμη, αναφορές υπάρχουν για διακοπή στην ηλεκτροδότηση και το τηλεφωνικό δίκτυο.

Ζημιές και καταπονημένα κτίρια έχουν καταγραφεί και στη Κεφαλονιά. Στην Ιθάκη καταγράφονται σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, κατοικίες και καταστήματα ενώ το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των κατολισθήσεων.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 09:10 σε βάθος 12 χιλιομέτρων σε θαλάσσια περιοχή, πολύ κοντά στις δυτικές ακτές της Λευκάδας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλο το Ιόνιο, στην Ηπειρο αλλά και στην Αθήνα. Ωστόσο, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι η δόνηση ήταν 6,5 βαθμών σε βάθος 11 χιλιομέτρων.

Μετασεισμική δόνηση 5,1 βαθμών σημειώθηκε στις 10:33 στο ίδιο σημείο, ενταγμένη στην ομαλή ακολουθία μετά τον κύριο σεισμό, αναφέρουν οι σεισμολόγοι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος Γιώργος Χουλιάρας εκτίμησε πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Ανέφερε πως προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από την προέκταση του ρήγματος που είχε δώσει και τον μεγάλο σεισμό του 2014 στην Κεφαλονιά.

 

Κινητοποίηση των Αρχών

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί υπηρεσίες αρωγής, ενώ στη Λευκάδα σπεύδουν δύο κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος εκτίμησε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός» και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν «αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι». Ο κ. Σώκος πρόσθεσε ότι ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Στην περιοχή για αυτοψία και σπεύδει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα. Επιπλέον στο νησί πρόκειται να μεταβεί ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» επισήμανε στο ΑΠΕ ο κ. Λέκκας.

Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.