Πολίτες της Γουχάν εν μέσω της πανδημίας (φωτογραφία αρχείου) | Reuters
Επικαιρότητα

Ισως να μη μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορονοϊού

Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα είτε ότι προέκυψε με φυσικό τρόπο είτε ότι οφείλεται σε διαρροή από κινεζικό εργαστήριο, αναφέρει σε επιστολή της ομάδα κορυφαίων επιστημόνων
Protagon Team

Επιστολή με την οποία ζητούν νέα έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού δημοσιεύουν επιφανείς επιστήμονες στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Το σενάριο ο κορονοϊός να δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο της Κίνας και να διέφυγε από λάθος των υπευθύνων, είχε αρχικά απορριφθεί. Ωστόσο, η επιστολή των ειδικών δείχνει ότι το σενάριο θα μπορούσε να είναι πραγματικό και θα πρέπει να διερευνηθεί.

Στην επιστολή τους διακεκριμένοι επιδημιολόγοι και βιολόγοι υποστηρίζουν ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο να ισχύει και η θεωρία της τυχαίας απελευθέρωσης του κορονοϊού από εργαστήριο, αλλά και η θεωρία της μετάδοσής του στον άνθρωπο από ζώο».

Ερευνα που είχε διεξαγάγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο είναι πολύ πιο πιθανή αιτία, ενώ η διαρροή από εργαστήριο απορρίφθηκε ως εξαιρετικά απίθανη (εδώ).

Ωστόσο, η επιστολή των ειδικών στο Science αναφέρει ότι δεν δόθηκε το ίδιο βάρος στην εξέταση των δύο θεωριών, καθώς μόνο τέσσερις από τις 313 σελίδες της έκθεσης του ΠΟΥ αναφέρονται στην πιθανότητα της διαφυγής του ιού από κάποιο εργαστήριο.

Πάντως, δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης που επιτρέπει η κινεζική κυβέρνηση στους ανεξάρτητους ερευνητές του ΠΟΥ, ίσως να μη μάθουμε ποτέ την πραγματική προέλευση του κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική καταστροφή σε όλο τον πλανήτη, σημειώνει το Axios.com.