Μια ιστορική στιγμη: Ο αμερικανός διαπραγματευτής, αριστερά, δίνει τα χέρι με τον πολιτικό αρχηγό των Ταλιμπάν | REUTERS/Ibraheem al Omari
Επικαιρότητα

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ και Ταλιμπάν για το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν

Το χαρτί της συμφωνίας με τον άλλοτε μισητό και αδίστακτο εχθρό θα μπορεί να παίζει προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ, εκμεταλλευόμενος την απεμπλοκή από ένα μέτωπο που έμενε ανοιχτό εδώ και σχεδόν 20 χρόνια
Protagon Team

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια και μόνο η πρόταση «Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν» θα ακούγονταν σχεδόν αδιανόητη, πόσο μάλλον αν συνέβαινε η πραγματικότητα.

Οι εποχές άλλαξαν, έχουμε από τη μία την διακηρυγμένη επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να κλείνει μέτωπα στο εξωτερικό και να έχει κάτι το χεροπιαστό να δώσει στους ψηφοφόρους του – είμαστε εξάλλου σε χρονιά εκλογών.

Ετσι φτάσαμε στη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα Σάββατο στη Ντόχα του Κατάρ για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων.

Η ιστορική συμφωνία, που βάζει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί ποτέ οι ΗΠΑ (μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες, από το 2001) υπογράφηκε από τους εκπροσώπους της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν.

Ο αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ υπέγραψαν το κείμενο και αντάλλαξαν χειραψία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν «Αλλάχ άκμπαρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος»).

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους ενώ οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.

Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει σταδιακά, για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών, δηλαδή στα μέσα του 2021. Εντός των επομένων 135 ημερών (δηλαδή πριν από τις αμερικανικές εκλογές) οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Η αποχώρηση των στρατιωτών θα εξαρτηθεί πάντως από το αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν.

Η Καμπούλ θα δεσμευτεί να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέχρι τις 29 Μαΐου να έχουν αρθεί οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν πόρους για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Παραλλήλως, θα αποφύγουν να χρησιμοποιούν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν και δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν να εγκριθεί η συμφωνία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα επιβλέψουν τις συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που βρέθηκε και αυτός στη Ντόχα, για να παραστεί στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, έκανε λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία για την ειρήνη» ενώ ο ηγέτης των Ταλιμπάν Σιρατζουντίν Χακάνι, μιλώντας στην εφημερίδα New York Times, παραδέχτηκε ότι «όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο».