Για τη γερμανική πολιτική είναι ένα σοκ. Πολύ δε περισσότερο για την Αγκελα Μέρκελ και την ιστορική κεντροδεξιά παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών: για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, ο συνασπισμός CDU/CSU μετρήθηκε σε δημοσκόπηση κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% και όλα αυτά ούτε τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες που θα κρίνουν τον διάδοχο της απερχόμενης καγκελαρίου.
Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ntv/RTL.
«Πρόκειται πιθανότατα για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση για την Ενωση από το 1949», σημείωσε το Ινστιτούτο Forsa που έδωσε στην παράταξη απερχόμενης καγκελαρίου Μέρκελ και του υποψηφίου καγκελαρίου Αρμιν Λάσετ ποσοστό μόλις 19%!
Από την υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών που προφανώς πληρώνουν τόσο την κόπωση των ψηφοφόρων από την πολύχρονη παραμονή στην εξουσία της Μέρκελ (από το 2005), όσο όμως και την αντιπάθεια που έχει προκαλέσει σε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ο Λάσετ –λόγω και της συμπεριφοράς του στις πλημμύρες του καλοκαιριού– επωφελείται κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Χάρη και στην χαρισματική προσωπικότητα του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς το SPD κερδίζει άλλες δύο μονάδες και φθάνει στο 25%.
Οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ έχασαν και αυτοί μία μονάδα και υποχώρησαν στο 17%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενισχύθηκαν κατά μία μονάδα και καταγράφηκαν στο 13%. Σταθερές στα ποσοστά τους παρέμειναν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% και η Αριστερά (Die Linke) με 7%.
Εάν αυτά τα ποσοστά επαληθευτούν στην κάλπη της 26ης Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να σχηματιστουν με βάση τα χρώματα των παρατάξεων:
α) ο λεγόμενος συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» (SPD, Πράσινοι, FDP). Αυτός ο συνασπισμός συγκεντρώνει 55% αλλά στηρίζεται μόνο από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών.
β) ο λεγόμενος συνασπισμός «Κένυα» (SPD, CDU/CSU, Πράσινοι). Αυτός ο συνασπισμός συγκεντρώνει ένα 61%, όμως δύσκολα οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές θα πιστούν να συμμετάσχουν σε ένα ακόμη κυβερνητικό σχήμα που θα παρατείνει τη φθορά τους.
γ) ο συνασπισμός «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» (SPD, Αριστερά, Πράσινοι). Για αυτόν τον τελευταίο η Deutsche Welle σημείωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα καθώς στο πρόσφατο ντιμπέιτ ο Σολτς δεν το απέκλεισε, όμως ο ηγέτης του SPD έθεσε ως προϋπόθεση τη δέσμευση του Linke στη διατήρηση του ΝΑΤΟ, συμμαχία τη διάλυση της οποίας ζητά στο μανιφέστο της η γερμανική Αριστερά.
και δ) σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο ένας συνασπισμός «Γερμανία» (SPD, CDU/CSU, FDP).