Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #247

Οι ύμνοι του Κώστα Τζαβάρα στον Μητσοτάκη προκάλεσαν μια κάποια έκπληξη / Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook
Protagon Team

Οι ύμνοι του Κώστα Τζαβάρα στον Μητσοτάκη προκάλεσαν μια κάποια έκπληξη

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, απειλούσε (ή υποσχόταν, εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς) ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, επειδή με τον νόμο-μεταρρύθμιση για τα ΑΕΙ έκλειναν δύο πανεπιστημιακά τμήματα στην εκλογική του περιφέρεια, αυτά της Μουσειολογίας Πύργου και της Γεωπονίας Αμαλιάδας.

 

Ετσι το γεγονός ότι ο κ. Τζαβάρας, όχι μόνο εμφανίστηκε στη σύσκεψη που διεξήχθη την Τετάρτη στην Αρχαία Ολυμπία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τον εξύμνησε περιγράφοντάς τον ως μέγα μεταρρυθμιστή, ανώτερο από κάθε άλλον –ακόμα και από τον Κώστα Αλ. Καραμανλή προφανώς–, εντυπωσίασε τους παριστάμενους.

 

Τούτο διότι στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και ο νόμος για το κλείσιμο άχρηστων πανεπιστημιακών τμημάτων, σαν αυτά για τα οποία διαμαρτυρόταν ο κ. Τζαβάρας. Τι να άλλαξε από τον περασμένο Μάιο;

 

Το γεγονός σχολιάστηκε από την «Καθημερινή», στην πάντα ενημερωμένη στήλη «Θεωρείο»:

 

«Με μεγάλη έκπληξη είδαν οι παρευρισκόμενοι στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας τον Κώστα Τζαβάρα σχεδόν να αποθεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό τον πιο “μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης”. Μάλιστα την ώρα που μιλούσε, ο Ακης Σκέρτσος τον παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή. Το ερώτημα είναι τι έκανε τον Τζαβάρα να αλλάξει ρότα και να μιλήσει με τέτοια εγκωμιαστικά λόγια για τον Πρωθυπουργό».

 

Ο Παπανδρέου θέλει να είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook

Φαίνεται ότι η ελληνική πολιτική σκηνή –η πιο φανταχτερή εκδοχή της, έστω– έχει βαλθεί να καταστρέψει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη του Facebook και του Ιnstagram.

 

Μέχρι τώρα είχαμε τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος πρόσφατα διέταξε «κοντά τα χέρια κ. Ζάκερμπεργκ», επειδή ο 37χρονος ιδρυτής του Facebook είναι λογοκλόπος και του έκλεψε την ιδέα της ονομασίας Metα. Τώρα όμως έχουμε και τον Γιώργο Παπανδρέου που προτείνει να γίνουμε όλοι μέτοχοι του Facebook.

 

Ο κ. Παπανδρέου, βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ και πρώην Πρωθυπουργός, μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha και στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος, πρότεινε ένα μοντέλο αυτοδιαχείρισης δεδομένων θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;».

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι «μπαίνουμε σε κρίσεις, π.χ. προσφυγική, κλιματική», προσθέτοντας όμως πως υπάρχουν και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, για να σημειώσει ως παράδειγμα το γεγονός ότι «οι πλατφόρμες του Facebook έχουν μία τεράστια εξουσία μεγαλύτερη από τα κράτη. Έχουν μία συγκεντρωτική εξουσία» και να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτή είναι μία υπονόμευση της δημοκρατίας».

 

Συνέχισε όμως την ανάλυσή του αναφορικά με τη διαχείριση δεδομένων και αφού μίλησε για τις δύο σχολές που υπάρχουν – αυτή της Κίνας που υποστηρίζει πως τα data ανήκουν στο κράτος και αυτή των ΗΠΑ που υποστηρίζει πως ανήκουν στις πολυεθνικές– τόνισε υπάρχει και η άποψη της «αυτοδιαχείρισης» των δεδομένων.

 

«Εμείς θέλουμε το μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων», θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;» επεξηγώντας ότι «εφόσον εγώ δίνω τα δεδομένα μου, γιατί να μην έχω ένα κομμάτι κέρδους από την επεξεργασία τους;», ενώ αναρωτήθηκε: «Γιατί να μην κάνει η Ευρώπη μία πλατφόρμα των πολιτών;».

 

Τέλος, έθεσε και το ζήτημα των εξουσιών, υποστηρίζοντας πως πρέπει πέραν των τριών, της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής, «να έχουμε και τη διαβουλευτική εξουσία με αλγόριθμούς που είναι διαφανείς» –ό,τι και αν σημαίνει αυτό.