Μια αρχαιολόγος, δυο αρχιτέκτονες, δύο τραπεζικά στελέχη, πολλοί εικαστικοί, σημαντικοί δημιουργοί με διεθνή ακτινοβολία: η ανθρωπογεωγραφία του ελληνικού κοσμήματος και η ταυτότητά του αναδύονται μέσα στην Τεχνόπολη στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης πλέον πλατφόρμας «A Jewel Made in Greece».
Πολυπεπίπεδης, καθώς φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια ζωής ως θεσμός και δημουργεί παράλληλες εκθέσεις. Η κλασική με τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν κοσμήματα με πιο παραδοσιακά υλικά και η φρέσκια «Ασκήσεις στην Υλη». Ενσωματώνει περισσότερο νέες εκφάνσεις με εναλλακτικά υλικά που πάντα όμως δημιουργούν κοσμήματα τα οποία μπορούν να φορεθούν χωρίς να χάνουν τη διάσταση του έργου τέχνης.
«Μέταλλο και χαρτί, πέτρα και ύφασμα, κλωστές και ρητίνες, γυαλί και ημιπολύτιμες πέτρες, ξύλο και πλεξιγκλάς, τσιμέντο και μάρμαρο, κόβονται και τροχίζονται, σμιλεύονται και ζωγραφίζονται, πλέκονται και ράβονται, συντίθενται ως ιδέες και συναρμολογούνται ως γοητευτικές αυτοτέλειες» εξηγεί για τα εκθέματα της σειράς «Ασκήσεις στην Υλη» η Ιρις Κρητικού, ιστορικός Τέχνης και σύμβουλος του «Α Jewel Made in Greece».
Ηταν πριν από τρία χρόνια όταν η Μαίρη Σαμόλη είχε την ιδέα για την έκθεση. Την οργάνωσε εξαρχής δημιουργώντας έναν χωροχρόνο συνάντησης των ελλήνων δημιουργών κοσμήματος. To «A Jewel Made in Greece» που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 ως τις 29 Φεβρουαρίου, επιστρέφει στο χώρο που γεννήθηκε, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, έχοντας περάσει προηγουμένως από τις Σπέτσες, τις Βρυξέλλες και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (συνεχίζει να παρουσιάζεται και εκεί ως τις 31 Μαρτίου). Και επιστρέφει σε μια μεγαλύτερη αίθουσα πλέον, σε αυτή του Μηχανουργείου.
Παραμονή των εγκαινίων, το βράδυ της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου, δημιουργοί από όλοι την Ελλάδα κατέφθαναν με βαλίτσες και ενθουσιασμό στο χώρο και άρχιζαν να τοποθετούν τα κοσμήματα τους στις ειδικές προθήκες. Κάποια εξαιρετικά βαρύτιμα με πολύτιμους λίθους, άλλα με πιο προσιτά υλικά. Όλα όμως έχουν μια βασική κοινή παράμετρο, όπως μας εξηγεί η κυρία Σαμόλη: είναι έργα τέχνης «φορέσιμα». Μπορεί, δηλαδή, μια γυναίκα να τα φορέσει και να δημιουργήσει έτσι εμφανίσεις μοναδικές.
Όμως η φετινή διοργάνωση, πέρα από τη μεγάλη αίθουσα των δημιουργών και την παράλληλη έκθεση της νέας αλλά συναρπαστικής ενότητας, φιλοξενεί ένα ακόμα δωμάτιο που είναι αφιερωμένο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο φέτος έχει συμπληρώνει 150 χρόνια από την ίδρυσή του. Στις αίθουσες του αποκαλύπτεται το πανόραμα της ελληνικής κοσμηματικής, από τη Νεολιθική εποχή ως το Βυζάντιο. Στην ειδική αίθουσα της έκθεσης θα προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγή του «A Jewel Made in Greece», όπου συναντάται η ιστορία και η δυναμική των ανεκτίμητων κοσμημάτων που προέρχονται από τις Συλλογές του Μουσείου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας με μοναδικές δημιουργίες της σχεδιάστριας μόδας Άντριας Παπαδοπούλου σε μία παρουσίαση, όπου το κόσμημα γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι και φυσική συνέχεια του ρούχου. Θα ακολουθήσει cocktail, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του Πανελληνίου Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ».
Σημειώνουμε πως οι επισκέπτες του «A Jewel Made in Greece» θα έχουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα να επιλέξουν το αγαπημένο τους κόσμημα μέσω ειδικής ψηφοφορίας που διεξάγεται ηλεκτρονικά στο αεροδρόμιο και την Τεχνόπολη από μία οθόνη αφής, και μέσω κάλπης, ή ψηφίζοντας στο www.ajewelmadeingreece.gr αλλά και στην επίσημη σελίδα της πλατφόρμας στο Facebook. Στην επιτροπή που θα διαχειριστεί τα αποτελέσματα και θα απονείμει το σχετικό βραβείο συμμετέχουν οι: Ιωάννα Λαλαούνη, Λίνα Φανουράκη, Αφροδίτη Λίτη και Ίρις Κρητικού.
Ο επισκέπτης της έκθεσης δεν θα βιώσει μόνο την εμπειρία της επαφής με όλες τις νέες τάσεις του ελληνικού κοσμήματος που πατάνε όμως γερά στην εδραιωμένη παράδοσή του. Θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει μια γοητευτική κοινότητα δημιουργών, διαφορετικών καταγωγών και εκκινήσεων. Αναμεσά τους πολλοί νέοι κάτω των τριάντα ετών, αρκετοί από τους οποίους έχουν σπουδάσει σε σημαντικές σχολές τέχνης του εξωτερικού, άλλοι που ζουν μόνιμα εκεί. Κάθε ένας τους έχει μια ιδιαίτερη ιστορία να αφηγηθεί, μια ιστορία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενσωματώνεται στα κοσμήματα που δημιουργεί.
3η Ετήσια Συνάντηση Δημιουργών και μεγάλων οίκων: Λιάνα Βουράκη, Λίνα Φανουράκη, Haniotis Jewellery, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μάριος Βουτσινάς, Μάγια Γεωργιάδου, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάγια Ζούλοβιτς, Ελένη Ζώλια, Alexandra Itouna, Κατερίνα Ιωαννίδη, Μαρία Καπρίλη, Μάρα Καρτάλη, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Joanna Cave, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Μαρία Κοντογιωργάκη, Κατερίνα Κουλουμπούρου, Μπεδρός Κοσκαριάν, Τanja Ludyga, Ιλεάννα Μακρή, Τόνια Μακρή, Σαρίνα Μπέζα, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Ελένη Ορφανού, Λάμπρος Παπαγεωργίου & Σεμέλη Ανδρουλιδάκη, Χρυσάνθη Παπαξένου, Δάφνη Παπαθανασοπούλου, Μichael Pelamidis, Αμαλία Πετσάλη, Μαριλού Προκοπίου, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπoυνά Έλλις, Χριστίνα Σούμπλη, Μαργαρίτα Χρυσάκη.
Ασκήσεις Ύλης: Κατερίνα Αργυρού, Ξένια Νεφέλη Βλάχου, Μαρία Γκαβαϊσέ, Τάσσα Θεοχάρις Γκανίδου, Ελπίδα Διακοπούλου, Σταυρούλα Καζιάλε, Έλενα Καπομπασoπούλου, Ιρίνα Καλιντζάκη, Bάσω Καλουδιώτη, Κάτια Κολοκυθά, Μίνα Κορδαλή, Φωτεινή Κωστούλη, Paula Lakah, Μάρα Μυλωνοπούλου, Μαρία Ξανθάκου, Σοφία Πάσχου, Αννέτα Προβοπούλου, Νία Σταθούλια, Ελευθερία Σταμάτη, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Λίνα Τουπεκτσή, Βασιλική Τσούτσουβα, Μιλτιάδης Τύμβιος & Βασιλική Γκαβά, Μαρία Χάνιου, Alexandra Herrmann, Τατιάνα Χωρέμη.