Tην «ασφυξία» ενός λαού που έχει διασκορπίσει «εκατοντάδες χιλιάδες έντιμους μετανάστες» σε όλον τον κόσμο υπογραμμίζει η Corriere della Sera σε δημοσίευμά της σχετικό με τον αλβανικό υπόκοσμο και τις διεθνείς διασυνδέσεις του.
Ο αλβανικός λαός, γράφει, ασφυκτιά από τη δράση των εγκληματιών εντός και εκτός της αλβανικής επικράτειας και από το καθεστώς της διευρυμένης διαφθοράς που επικρατεί στη γειτονική χώρα. «Eνα δίκτυο κακοποιών κρατάει μια θαυμάσια και φιλόξενη χώρα όμηρο» ισχυρίζεται το ρεπορτάζ.
Η ιταλική εφημερίδα, με εύλογο το παραδοσιακό ιταλικό ενδιαφέρον για τα αλβανικά πράγματα, ξεχωρίζει την καλή Αλβανία από το κακό «Αλβανιστάν» των εμπόρων ναρκωτικών και των δολοφόνων, σημειώνοντας μάλιστα ότι το δεύτερο –ετυμολογούμενο από τις εισαγωγές αφγανικού οπίου…–, δεν υφίσταται καν ως αλβανική μαφία που να ανταποκρίνεται στην κλασική μορφή ενός ενιαίου πυραμιδικού συστήματος οργανωμένης παραγωγής εγκλήματος.
Ωστόσο δίνει τα παραδείγματα των βίαιων συμμοριών των νεαρών Αλβανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Αδριατική, οι οποίες «παγκοσμιοποιημένες» επιδίδονται στο εμπόριο ναρκωτικών: στη Νέα Υόρκη με πεδίο δραστηριότητας το Μπρονξ, στο Λονδίνο, στο προαστιακό Ρότερνταμ, στις ιταλικές ακτές όπου τα αλβανικά σύγχρονα ταχύπλοα ξεφορτώνουν τα ναρκωτικά αλλά και τα όπλα – στην Πούλια σε αγαστή συνεργασία με την τοπική μαφία Sacra Corona Unita, και στην Καλαβρία, παρομοίως, με την Ντράγκετα.
«Σε μια χώρα πλούσια σε πατριωτισμό, με σπάνια αίσθηση φιλοξενίας και με πανέμορφη φύση ζουν ελεύθεροι δεκάδες καταδικασμένοι στην Ιταλία εγκληματίες» γράφει η εφημερίδα: εκεί «με 200.000 ευρώ μπορείτε να κερδίσετε την αιώνια ατιμωρησία».
Οι φυτείες χασίς επί αλβανικού εδάφους, η ανταλλαγή του χασίς με την τουρκική ηρωίνη, οι εισαγωγές οπίου από το Αφγανιστάν και κοκαΐνης από την Κολομβία αναφέρονται και αποδίδονται σε δράση συμμοριών. Οσο για τη διαφθορά, «είναι κληρονομιά της μακράς δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα, όταν το καθεστώς ζητούσε εξηγήσεις ακόμη και για μια οικογενειακή εκδρομή».
Περιγράφεται πάντως και η καθημερινότητα: «Είναι ευρέως διαδεδομένη η εικόνα του αλβανού πολίτη να προετοιμάζει τα χρήματα εάν τον σταματήσει για κάποιον συνηθισμένο έλεγχο η αστυνομία. Ποτέ δεν ξέρεις, ακόμα και αν δεν έχεις διαπράξει κανένα έγκλημα»…
Συμπερασματικά, το δημοσίευμα καθορίζει και το πολιτικό πλαίσιο: «Αυτήν τη στιγμή η είσοδος της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ουτοπία»…