Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την υποψηφιότητα του Μίχαελ Μπεν-Αρί, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τη γενική εισαγγελία της χώρας ότι υποκινεί τον ρατσισμό εναντίον των Αράβων.
Η υποψηφιότητα του Μπεν-Αρί στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου είχε επικυρωθεί στις 6 Μαρτίου από την Εκλογική Επιτροπή. Ωστόσο, το αριστερό, αντιπολιτευόμενο κόμμα Meretz προσέφυγε εναντίον του για να ανατρέψει αυτήν την απόφαση.
Ο γενικός εισαγγελέας Αβιτσάι Μάντελμπλιτ είχε συστήσει και αυτός να ακυρωθεί η υποψηφιότητά του προειδοποιώντας ότι «υποκινεί το μίσος εναντίον των Αράβων».
Ο Μπεν-Αρί, αναφέρει το BBC, είχε δηλώσει τον Αύγουστο του 2018 ότι «πρέπει να αλλάξουμε την εξίσωση σε σχέση με όποιον μιλά κατά των Εβραίων. Αυτό το άτομο δεν πρέπει να βγει ζωντανό. Όχι απέλαση, όχι στέρηση της υπηκοότητας». Αργότερα διευκρίνισε ότι εννοούσε την ηγεσία της Χαμάς.
Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έκανε λόγο για «δικαστική χούντα που θέλει να ρυθμίσει τις ζωές μας».
Ο Μπεν-Αρί και ο Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, επίσης μέλος της Εβραϊκής Ισχύος, κατέβαιναν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο δύο εθνικιστικών θρησκευτικών κομμάτων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται ότι άσκησε πιέσεις στα κόμματα αυτά για να τους δεχτούν, ώστε να ενισχυθεί το δεξιό μπλοκ και να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές.
Λόγω του αυστηρά αναλογικού εκλογικού συστήματος και της πολυδιάσπασης του κομματικού συστήματος, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι πρακτικά αδύνατος.
Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο Μπεν Γκβιρ μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές αυτές.
Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τη συμμετοχή στις εκλογές της 9ης Απριλίου των δύο αραβικών κομμάτων Χαντάς-Ταάλ και Ράαμ-Μπαλάντ.
Στο τελευταίο είχε απαγορευτεί στις 6 Μαρτίου η συμμετοχή με την αιτιολογία ότι «στηρίζει την τρομοκρατία». Τα κόμματα είχαν επικρίνει και το Κράτος του Ισραήλ αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.