Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον στήριξε κατά τη διάρκεια της Συνόδου | REUTERS/John Thys/Pool
Επικαιρότητα

Ισπανία: Ραχόι και Σοσιαλιστές συμφώνησαν για εκλογές στην Καταλονία

Σε μια de facto αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, η κυβέρνηση Ραχόι και το PSOE αποφάσισαν τη διεξαγωγή εκλογών στην επαρχία τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμηνύει ότι δεν υφίσταται καν καταλονικό ζήτημα
Protagon Team

Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Την πληροφορία έδωσε στην ισπανική τηλεόραση η Κάρμεν Κάλβο του PSOE.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το PSOE, παρά τις σημαντικές διαφορές τους σε άλλα ζητήματα, είχαν κοινή θέση σε ό,τι αφορά την Καταλονία, τασσόμενα κατά της ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για αύριο Σάββατο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, το οποίο ρυθμίζει την άρση αυτονομίας των αυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας.

Οι κινήσεις της Μαδρίτης έρχονται έπειτα από την άρνηση του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την εκστρατεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι έτυχε υποστήριξης από άλλους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου τουλάχιστον η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν ανοιχτά τη στήριξή τους στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ρητά απέκλεισε το ενδεχόμενο να γινόταν συζήτηση για το θέμα της Καταλονίας κατά τη διήμερη σύνοδο, παρά το ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ανησυχητική».

Οπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει χώρος και κανενός είδους μεσολάβηση ή διεθνή πρωτοβουλία και δράση», προσθέτοντας ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Μαριάνο Ραχόι.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Μια πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις της πολιτικής αναταραχής από το δημοψήφισμα δίνει ο Guardian.

Ο τουρισμός στην περιοχή, μία από τις δημοφιλέστερες της Ισπανίας, σημείωσε πτώση κατά 15% τις δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα.

Ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Αυγούστου στη Βαρκελώνη και το παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς που στοίχισαν τη ζωή σε 16 άτομα, μόλις που επηρέασαν τους αριθμούς των τουριστών, οι εικόνες με την αστυνομική βία και τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν πριν από την 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία έχουν το δικό τους -σημαντικό- αντίκτυπο.

Πέρυσι, η Καταλονία υποδέχθηκε περίπου 18 εκατ. επισκέπτες. Ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 12% του τοπικού ΑΕΠ, με τη βιομηχανία και το εμπόριο να είναι και αυτοί πυλώνες της οικονομίας. Πάνω από 400.000 άνθρωποι στην Καταλονία εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία για την απασχόλησή τους.

Οι κρατήσεις είναι «σε ελεύθερη πτώση, της τάξης του 20%, για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, σε μια παραδοσιακά υψηλή περίοδο για συνέδρια και για τουρισμό αναψυχής», κυρίως για τους ξένους, λένε παράγοντες της περιοχής. Εξηγούν ακόμη ότι μια πτώση της τάξης του 20% θα αντιπροσώπευε απώλειες περίπου 1,1 δισ. ευρώ.