Πρόκειται για μία από τις πρώτες συμφωνίες που επαναφέρει το περσικό αργό στη διεθνή αγορά. | REUTERS/Morteza Nikoubazl
Επικαιρότητα

Το Ιράν θα καλύπτει το 25% των αναγκών της χώρας μας σε πετρέλαιο

Σε συμφωνία για την προμήθεια αργού πετρελαίου κατέληξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ιράν ΝΙΟC. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο
Protagon Team

Συμφωνία για εισαγωγές φθηνού περσικού αργού πετρελαίου, καθώς και για τα απλήρωτα χρέη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την προ εμπάργκο εποχή, έκλεισαν την Παρασκευή τα ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία του Ιράν NIOC.

Η συμφωνία, που αφορά στην επανέναρξη προμήθειας αργού πετρελαίου των ΕΛΠΕ από το Ιράν, έρχεται μόλις πέντε ημέρες μετά την άρση του εμπάργκο επί των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, και είναι από τις πρώτες που επαναφέρει το περσικό αργό στη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 25% των αναγκών τους από την NIOC ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και ρύθμιση παλαιότερης οφειλής τους (εκτιμάται σε 550 έως 650 εκατ. ευρώ) προς την ιρανική εταιρεία η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος τετραετίας. Σημειωτέον ότι οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν διακόπηκαν το 2012, με την επιβολή των διεθνών κυρώσεων στη χώρα.

Των ανακοινώσεων της συμφωνίας μεταξύ ΕΛΠΕ- NIOC είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Ζαμανίνια, παρόντος του νέου πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί.

Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Τεχεράνης είχαν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες, και πάντως πριν από την επίσημη άρση του εμπάργκο. Οι βάσεις για αυτή τη φάση των συζητήσεων τέθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Τεχεράνη, τον Νοέμβριο του 2015. Τότε είχαν διαρρεύσει πολλά σενάρια, τόσο για τις ποσότητες που σχεδιάζει να προμηθευτεί η Ελλάδα, όσο και για τον τρόπο τμηματικής καταβολής των οφειλών των δύο διυλιστηρίων προς τη NIOC.

Ενα από τα σενάρια έκανε λόγο για εξόφληση του χρέους μέσω της εισόδου της NIOC στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι η Τεχεράνη δεν θέλει τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στο Ιράν, παρά να μείνουν για ευνόητους λόγους εκτός χώρας, με τη μορφή επενδύσεων. Τα σενάρια είχαν διαψευστεί από την πλευρά του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 42% των ΕΛΠΕ, όχι όμως και από το ελληνικό Δημόσιο που ελέγχει το 35% του ομίλου.