Ενδιαφέρον παρασκήνιο πολιτικής ίντριγκας στο Ιράν, σχετιζόμενο με το Συριακό και με τις διαμάχες στο εσωτερικό της νομενκλατούρας, αλλά που έχει και κάποια στοιχεία μοντερνισμού καθώς σε αυτήν την ιστορία έπαιξαν ρόλο και τα κατά περιόδους διωκόμενα από το κράτος social media.
Την περασμένη Δευτέρα ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ ταξίδεψε στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με την ανώτατη θρησκευτικοπολιτική ηγεσία του θεοκρατικού (ισλαμιστικού) καθεστώτος – και με τον ανώτατο πνευματικό ταγό Αλί Χαμενεΐ και με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, όπως τελικά γνωστοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές.
Αν ήταν σημαντική και σε ποιον βαθμό αυτή η επίσκεψη (όσον αφορά τον τρέχοντα και τον μελλοντικό ρόλο του Ιράν στο Συριακό, φυσικά), αυτό θα φανεί από τις εξελίξεις. Εδώ ας σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ασαντ στο Ιράν από το 2011 που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα του.
Το ταξίδι του Ασαντ στάθηκε αφορμή να αποκαλυφθούν ορισμένες ρωγμές στην τοιχοποιία της «Ισλαμικής Δημοκρατίας».
Την ίδια ημέρα (Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου) ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ υπέβαλε παραίτηση, μέσω Instagram, η οποία δεν έγινε δεκτή. Αν και ο ίδιος δεν έδωσε εξηγήσεις, εικάζεται ότι η παραίτησή του αντανακλά την πικρία του για τον αποκλεισμό του από τις ιρανοσυριακές επαφές ανωτάτου επιπέδου, όπως και την πρόθεσή του να αποστασιοποιηθεί από τους σκληρούς «μουλάδες» που τον μέμφονται για τη συγκαταβατικότητά του και τη διαλλακτικότητά του σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.
Στην ανάρτησή του στο Instagram -μία εικαστική απόλαυση, ούτως ή άλλως-, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι η ενέργειά του έχει ως μοναδικό μέλημά της «να βελτιώσει την εξωτερική πολιτική και την αξιοπιστία του υπουργείου Εξωτερικών», αν και το γραφείο του στο υπουργείο ήταν πάντα «στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και των συμφερόντων του ευγενούς έθνους του Ιράν».
Ο πρόεδρος Ρουχανί απέρριψε επισήμως την παραίτηση του Ζαρίφ: «Πιστεύω ότι η αποδοχή της παραίτησής σας θα ήταν αντίθετη προς το όφελος της χώρας, οπότε την απορρίπτω» έγραφε η σχετική προεδρική επιστολή προς τον Ζαρίφ, όπως τουλάχιστον δημοσιεύθηκε στα ιρανικά Μέσα την Τετάρτη.
Η αποκατάσταση των «λιμναζόντων νερών» του ιρανικού στάτους μετά την πέτρα που πέταξε ο Ζαρίφ στο Instagram έγινε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής υποδοχής του πρωθυπουργού της Αρμενίας. Εκών-άκων παρέστη και ο Ζαρίφ, και κατόπιν συναντήθηκε και με τον Ρουχανί.
Ως προς το όλο θέμα της παραίτησης που δεν έγινε δεκτή, οι αναλυτές σε διάφορα διεθνή Μέσα (La Repubblica, Guardian, Aljazeera, κ.ά.) επικεντρώνουν στις εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των κυβερνώντων σχετικά με τη διεθνή πολιτική που ασκεί το Ιράν σε όλα τα πεδία.
Η ξαφνική παραίτηση του Ζαρίφ, επισημαίνουν, έρχεται σε εποχή αμφισβητήσεων («από τα δεξιά») των κινήσεών του στο θέμα του περιορισμού του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος προς αποφυγήν διεθνών κυρώσεων. Υπογραμμίζουν επίσης ότι ο διαγκωνισμός των ιρανικών εξουσιαστικών φατριών, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δείχνει να είναι ανελέητος – ο ίδιος ο Ζαρίφ τον χαρακτηρίζει «θανατηφόρο δηλητήριο»…